Arne Fredlys foredrag på Hegnar.no-arrangementet Investordagen på Latter onsdag har blitt en snakkis, skriver Finansavisen.Investoren som ifølge Kapital er god for 2,7 milliarder kroner ser aksjemarkedet i USA og Norge på vei mot overprising – og USA er der allerede.- Aksjemarkedets natur er i kontinuerlig prosess å drifte mot overprising. Alle vil ha markedet opp, meglerne, investorene, analytikerne, myndighetene. Mange synes det er farlig å være ute av markedet. Jeg mener nei, sa han på scenen.- Du skal være fullt investert 80-85 prosent av tiden, men de resterende 15 prosent skal du være delvis investert, ned til «nesten ikke investert». Det aller viktigste er å tørre å kjøpe når det er billig. Krakket kommer når overprisingen er åpenbar, og når krakket og panikken kommer, så faller det fordi alle er redde og vil vente. Det er derfor du får de billige aksjene.- Det gjentar seg hver gang, og du må tenke motsatt. Man må tørre å gi full gass,sa investoren som mener det er mye enklere å finne ut når du skal kjøpe, enn når du skal selge.
Les også:  Arne Fredly: Slik blir du en god investorTo mål for «billig»- Jeg bruker å si at pris/bok under 1,5 er kjøp, og over 2,1 er salg. Vi er ikke der ennå at vi skal selge Oslo Børs, men problemet er at USA er kommet i en fase der det begynner å bli dyrt. I USA ville jeg begynt å vekte meg ned, mens på Oslo Børs er vi like under.Døden med pris/bok- Mens pris/bok på 1,2 vil gi deg 100 prosent avkastning, vil pris/bok på 2,7 gi en nedgang på 40-50 prosent på tre år. Kjøper du deg inn på pris/bok 2,4 eller 2,7 er du garantert døden, advarte han.
  • Selskapets ledelse og corporate governance
  • Forretningsidé/businessmodell
  • Prising
Men når er det billig? Fredly bruker Shiller/PE og pris/bok som sine viktigste styreinstrumenter.- Vi har ikke nok data til en Shiller/PE for Oslo Børs, men pris/bok er nå 1,7 og mest sannsynlig 1,9 i praksis siden så mange offshoreverdier burde vært skrevet ned, men ikke er det ennå.- Problemet med de lave rentene som myndighetene har manipulert ned, er at det ikke er noen alternativer til aksjer, og vi vil drifte videre mot overprising, la Fredly til.Fredly visualiserte med en graf som viste gjennomsnittlig avkastning etter tre år på forskjellige nivåer av pris/bok.Fredly er klar på at han ser på tre punkter når han vurderer et selskap og en aksje: