KjøpLogg inn

De billigste og dyreste aksjene i OBX-indeksen

Basert på Pris/Bok er det flere av aksjene som inngår i OBX-indeksen som er høyt priset. Gjensidige, Norwegian, Telenor, Schibsted, Nordic Nanovector og tre oppdrettsaksjer er tilsynelatende veldig høyt priset.

Publisert 29. juni 2017 kl. 10.57
Oppdatert 29. juni 2017 klokken 22.06
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 441 ord

På Investordagen 2017, som ble arrangert den 14. juni i regi av Hegnar.no, holdt investor Arne Fredly et flammende foredrag om hvordan han tenker når han investerer i aksjer.Pris/Bok er et nøkkeltall han skuler mye til, og når Pris/Bok (aksjekursen/bokført egenkapital pr. aksje) passerer 2,1 begynner han å tenke på å komme seg ut. - Mens pris/bok på 1,2 vil gi deg 100 prosent avkastning, vil pris/bok på 2,7 gi en nedgang på 40 - 50 prosent på tre år. Kjøper du deg inn på pris/bok 2,4 eller 2,7 er du garantert døden, advarte han blant annet.P/B anses å være nyttig når man vurderer kapitalintensive virksomheter, banker- og finansaksjer - med store eiendeler i balansen (i boken). Det passer også med at Fredly tilsynelatende har hatt et ekstra fokus på nettopp kapitalintensive aksjer og på finans- og bankaksjer.

Les mer om hvordan Arne Fredly tenker når han investerer Oppdrettsaksjene har vi allerede sett påIfølge investopedia er P/B nyttig når man vurderer kapitalintensive virksomheter, banker- og finansaksjer - med store eiendeler. forklaringen på investopedia

Billige og dyreSelv om det bare er et par finansaksjer i OBX-indeksen, som basert på P/B alene fremstår som mulige kjøpskandidater, er det flere interessante P/B-tall.Interessant er det i hvert fall at fire selskaper som er ventet å gå med store underskudd i år, har en veldig lav P/B. Det kan for eksempel tenkes at selskapene ikke har tatt de nedskrivningene de skulle enda. P/B er av den grunn ikke det ultimate forholdstallet som trumfer alt.Aksjer som ser billige ut kan også være veldig farlige.Det kan også være interessant å ta en titt på bunnen av oversikten. Her har vi veldrevne selskaper, tildels også kapitalintensive. , og basert på P/B er de fullt priset, og vel så det. Basert på P/B alene fremstår ikke noen av aksjene fra Grieg Seafood og nedover som spesielt attraktive. Norwegian, Telenor og Schibsted ser også dyre ut.Litt mer Pris/BokP/B forteller investorer om et selskap kan være overvurdert (høy P/B) eller undervurdert (lav P/B).Til tross for sin enkelhet vil imidlertid ikke det å kjøpe en aksje med lav P/B nødvendigvis gi en høy avkastning. Eller det å kjøpe en aksje med høy P/B nødvendigvis gi en lav avkastning. Men det kan være en rettesnor hvis man sitter i en aksje som har steget mye, og gevinsten er stor. For andre aksjer, der verdiene i stor grad består av langt mindre håndfaste eiendeler, er den ikke så anvendelig. Microsoft har for eksempel sjelden vært handlet til en P/B under 10, fremgår det av .Herav, men uten sammenligning for øvrig, er kanskje ikke P/B så nyttig i tilfellet Nordic Nanovector. Ikke P/E heller for den del. Der er det mye tro, håp og kjærlighet som styrer.