DNB og Hydro viste vei på sprek børs

Oslo Børs steg pent etter sterk sluttspurt. Norwegian trosset dårlig omtale.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 698,87 onsdag, etter en oppgang på 0,74 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 4.025 millioner kroner.Wall Street har åpnet opp etter gårsdagens skrell , mens toneangivende Europa-børser så rødt.Britiske FTSE 100 falt 0,6 prosent, tyske DAX 0,2 prosent og franske CAC 40 bare marginalt.Bank of England-sjef Mark Carney uttalte onsdag at han vil stemme for en renteøkning hvis bedriftenes investeringer begynner å stige, og dermed kompenserer for svakere privat forbruk.Euroen styrker segI en tale i går fastholdt USAs sentralbanksjef Janet Yellen at Federal Reserve sikter mot en svært gradvis oppgang i rentene, men investorene var mest opptatt av at republikanerne i USA trakk forslaget om ny helsereform .Sjefen for Den europeiske sentralbanken (ECB), Mario Draghi, var også på talerstolen i går.Markedet tolket Draghi dithen at de aggressive stimulanseprogrammene etterhvert skal trekkes tilbake, noe som satte fart i euroen.Valutaen mistet litt momentum etter ECBs beskjed om at markedet har misforstått , men holder seg på vinnersporet og EURUSD står onsdag ettermiddag fortsatt i 1,1375, noe som tilsvarer en eurostyrkelse på 0,3 prosent i dagens handel.En EURNOK i 9,5952 tilsvarer en eurostyrkelse på 0,5 prosent.Den norske kronen er da på sine svakeste nivåer mot euro siden februar 2016.- Det er vanskelig å si hva som driver det, euroen gikk mye etter kommentarene fra Drahgi i går, men det er ikke det vi ser nå. Markedet er tynt og tilsvarende svekkelse er det i svenske kroner. Det virker som det er få som tør å gå imot når det går så mye som nå, sier valutanalytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets til Reuters.Dårlig nytt for oljenOljeprisene beveger seg nokså sidelengs onsdag.Brent-oljen stiger 0,2 prosent til 46,73 dollar, og er da litt over nivåene ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er marginalt ned til 44,23 dollar fatet.Bekymringene for nivåene på verdens oljelagre ble ikke mindre etter at American Petroleum Institute (API) kunne melde om lagerbygging i råolje i forrige uke, mot ventet et lagertrekk.Bensin- og destillatlagrene økte også.- Det ser ikke ut til å være noen ende på de negative nyhetene for oljemarkedet. Disse tallene gir trolig næring til tvilen om at en innstramning av markedet er underveis, sier Commerzbank-analytiker Carsten Fritsch til Reuters.Seadrill nær bunnenPå Oslo Børs steg Statoil 0,3 prosent til 141 kroner.Ellers i olje falt DNO 0,3 prosent til 7,61 kroner, mens Aker BP trakk ned 1,2 prosent til 124,20 kroner. Sistnevnte har i dag bekreftet et obligasjonslån på 400 millioner dollar.Et kontraktsdryss fra Statoil bidro til å sende DOF opp 2,6 prosent til 80 øre og Solstad Farstad ned 0,4 prosent til 9,46 kroner. John Fredriksen har også kjøpt seg litt opp i sistnevnte. Seadrill falt 5,1 prosent til 3,18 kroner, etter å ha vært nede i 3,12 kroner på det laveste i dagens handel. Vi minner om all-time low-noteringen på 3,09 kroner, satt intradag mandag.Restruktureringsforhandlingene fortsetter, og John Fredriksens riggselskap informerte tidligere i dag markedet om at den rullerende kredittfasiliteten til North Atlantic Drilling er økt og forfallet flyttet til 31. juli.Seadrill prises nå til bare 1,6 milliarder kroner. Bare siden nyttår har aksjen stupt over 89 prosent.Finansduo viste veiUtslagene var generelt beskjedne blant de mest omsatte - begge veier.Finanstungvekterne DNB og Storebrand viste vei med oppganger på hhv. 2,6 prosent til 140,80 kroner og 3,0 prosent til 57,05 kroner.Oppgangen skjer ifølge TDN Finans parallelt med at rentene på statsgjelden i flere viktige europeiske land har steget denne uken. Dagens omtalte ECB-melding bidro dog til å sende rentene noe ned igjen.Norwegian sliter med pilotlogistikk, kanselleringer og dårlig omtale (for eksempel i Aftenposten), men på børsen lettet aksjen 3,3 prosent til 244,40 kroner.Golden Ocean utmerket seg lenge positivt, men endte ned 0,8 prosent til 55 kroner.Kværner steg 3,0 prosent til 10,40 kroner etter at Carnegie har oppgradert aksjen fra hold til kjøp. Kursmålet står fast på 12 kroner.Hydro markerte segVi tar også med at Norsk Hydro klatret 1,4 prosent til 46,31 kroner. Pareto tror høyere aluminiumspriser vil løfte inntjeningen i 2. kvartal, men hold-anbefalingen med kursmål 48 kroner står fast.Nordea Markets ser gode sjanser for at Hydro legger frem bedre tall enn ventet for 2. kvartal.- Vi mener markedet undervurderer inntjeningen og pengestrømmene i Norsk Hydro, og ser en god kortsiktig kjøpsmulighet i aksjen, skriver meglerhuset ifølge TDN Finans.På den negative siden tar vi også med Marine Harvest og Subsea 7, med nedganger på 0,3 prosent til 142,20 kroner og 0,5 prosent til 109,60 kroner. Spillaksje på pallenI toppen av vinnerlisten finner vi Hugo Games, som steg 10,8 prosent til 72 øre på Oslo Axess etter lansering av Nyjah Huston i Danmark og Canada.Bare Prosafe steg mer, nærmere bestemt 18,3 prosent til 29,70 kroner.Høyt på listen finner vi både Belships og Sevan Marine, som steg hhv. 9,1 prosent til 4,79 kroner og 6,4 prosent til 13,40 kroner. Norske Skog endte høyt opp blant taperne etter å ha varslet om utsettelse av rentebetalinger på rundt fem millioner euro. Aksjen falt 7,5 prosent til 74 øre.Vi tar også med at Siem Offshore falt 7,0 prosent til 1,85 kroner, mens Oceanteam gikk tilbake 9,5 prosent til 3,80 kroner.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også