- Noe lukter råttent, og du kan trade på det

Mens råvareprisene faller, stiger aksjeindeksene. Det indikerer at noe ikke er helt som det skal, mener CMC Markets-strateg Henrik Sommerfelt.

- Det er ikke bare oljeprisen som har falt denne uken. Med en sterk divergens fra stigningen i aksjemarkedene har også jern, nikkel og kobber falt kraftig over de siste dagene, sier CMC Markets Henrik Sommerfelt til Hegnar.no.Han forteller at deres kunder hadde fredag ettermiddag klar overvekt av kjøpsposisjoner på råvarer som olje, gull og sølv.Divergens i markedetSommerfelt mener etterspørselen for råvarer og stigende priser er en værhane for global vekst.- Hvis vi ser dette opp mot den sprikende utviklingen med aksjemarkedet, siste økonomiske rapporter og utviklingen i råvarepriser er det en bekymringsfull utvikling som indikerer at noe lukter råttent i den globale økonomien, sier strategen.Han opplyser om at 66 prosent av CMCs kunder hadde fredag ettermiddag salgsposisjon på Dax, og 73 prosent av kundene hadde salgsposisjon på S&P 500. 70 prosent av kundene hadde salgsposisjon på US 30.Dårlige tall fra USAEtter at non-farm payrolls, tallene for arbeidsledighet utenfor landbruket i USA kom inn langt under forventet falt dollaren.- Det var ventet at rundt 180.000 nye jobber var blitt skapt i mai, men tallene kom inn på 138.000. De svake tallene fikk gullprisen til å stige til det høyeste på en måned, påpeker Sommerfelt. Han tror likevel ikke at svake jobbtall er nok til å stoppe Fed fra å heve renten i juni, men at det reduserer sjansen for ytterligere rentehevninger før desember.- Årsaken er den svake lønnsutviklingen og en inflasjon på 1.5 prosent, legger Sommerfelt til.Videre fortsatte oljeprisen å falle til tross for større reduksjon enn ventet i ukentlige oljelagertall.- Oljeprisen falt nærmere fem prosent etter at OPEC bestemte å forlenge perioden med oljepriskutt, sier Sommerfelt og peker på at investorer hadde forventet større kutt enn hva kartellet kunne innfri.Pundet under press - travel makroukeCMC-strategen ser inn i neste uke og peker på flere begivenheter.- I Storbritannia haler Labour og Jeremy Corbyn stadig innpå statsminister Theresa May på meningsmålingene, og pundet er fortsatt under press. Valget mellom de to står torsdag, sier Sommerfelt, og fortsetter;- Torsdag er for øvrig en travel dag i makrokalenderen. Den europeiske sentralbanken har rentemøte, og Japan offentliggjør tall på BNP. Norge offentliggjør data på norsk industriproduksjon.Neste uke kommer en rekke viktige tall fra Kina, blant annet en oppdatering på handelsbalansen og tall på utenlandske direkteinvesteringer.