Soloppgang på rød børs

Oslo Børs falt på hendelsesrik dag.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte torsdag på 704,95, etter en nedgang på 0,86 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.624 millioner kroner.Spenning før Comey-vitnemålWall Street åpnet nervøst i forkant av tidligere FBI-sjef James Comeys vitnemål i Senatet.Comey slapp i går sin skriftlige forklaring i forkant av høringen, som pågår i skrivende stund.Det store spørsmålet er i hvilken grad russerne blandet seg inn i fjorårets presidentvalg, og president Donald Trumps rolle i å legge lokk på etterforskningen.DNB Markets minnet tidligere torsdag om at spekulasjonene allerede har versert om mulig riksrettssak mot Trump.Comey vil bli grillet over sine påstander om at president Donald Trump ba ham om å droppe granskningen av den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn, en granskning som inngikk i etterforskningen av Russlands påståtte innblanding i presidentvalget.TrippeltrusseltorsdagenToneangivende Europa-børser befinner seg for det meste i positivt terreng.Britiske FTSE 100 er ned 0,2 prosent på valgdagen, mens tyske DAX og franske CAC 40 stiger hhv. 0,4 og 0,1 prosent på det som ble omtalt som «Triple Threat Thursday».De potensielle truslene var - foruten Comey-høringen og det britiske valget - rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ECB).ECB holdt som ventet styringsrentene uendret på dagens møte, men valgte - også som ventet - å endre sin «forward guidance» .ECB venter nå at rentene vil holde seg på dagens nivåer i lengre tid, og mye lenger enn horisonten for obligasjonskjøp.Sentralbanken har dermed fjernet formuleringen om mulig reduksjon av renten.Tidligere var budskapet at renten «ville holde seg på dagens nivå eller lavere».- Kritisk avhengig av lettelserI forkant av dagens rentemøte ble det spekulert i at ECB ville signalisere en nedtrapping av den ekspansive pengepolitikken, men et slikt signal kom ikke.På pressekonferansen etter møtet understreket derimot ECB-sjef Mario Draghi at det fortsatt er behov for «en betydelig grad» av pengepolitiske lettelser.- Med sin justering av nøkkelord i pressemeldingen bekrefter ECB at de har fått mer tiltro til det økonomiske oppsvinget, og dermed til at inflasjonen etterhvert vil ta seg opp. Vi tror, som Draghi, at oppsvinget er kritisk avhengig av en fortsatt svært ekspansiv pengepolitikk, skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i en kommentar.Euroen gjorde ingen store krumspring etter dagens signaler fra ECB. EURUSD står i skrivende stund i 1,1218, noe som tilsvarer en liten eurosvekkelse siden Draghi startet pressekonferansen.Bekymringer i kø i oljeOljeprisene har hentet seg litt inn etter svalestupet utløst av gårsdagens tall som viste en uventet lagerbygging i USA i forrige uke.Men bekymringene for det globale oljetilbudet lever videre, og ble heller ikke lindret av at Royal Dutch Shell i går opphevet force majeure på eksport av Nigerias Forcados-olje.Markedet har også kommet under press av stigende produksjon i Libya, som sammen med Nigeria ikke er med på kuttavtalen mellom OPEC og flere andre oljeproduserende land.- Jeg har vært ganske bullish til 2. halvår, basert på tilbuds- og etterspørselsbalanser, og jeg vil ikke gi opp tanken på at rebalanseringen starter i 2. halvår. Men hvis produksjonen i Libya og Nigeria tar seg opp så mye som den gjør nå, kan det hende jeg sakte, men sikkert må komme på nye tanker, sier PVM Oil Associates-strateg Tamas Varga til Reuters.Brent august-olje var tidligere i ettermiddag tilbake i rødt, men har svingt seg opp i det siste og står nå i 48,22 dollar fatet, opp 0,3 prosent i dagens handel. Det er likevel ned fra rundt 49,80 dollar fatet ved stengetid på Oslo Børs i går.Rødt i biotek, lakseaksjer oppPå Oslo Børs falt Statoil 1,8 prosent til 147,10 kroner på dagens høyeste volum.Ellers i olje falt Aker BP 4,0 prosent til 133,60 kroner, mens DNO endte ned 4,9 prosent til 7,61 kroner.På den negative siden utmerket også Nordic Nanovector seg, med et fall på 5,1 prosent til 101,50 kroner etter oppdaterte resultater fra LYMRIT 37-01 fase 1/2-studien.BW LPG snudde ned 4,7 prosent til 27,82 kroner etter gårsdagens oppgang i kjølvannet av en oppdatering fra DNB Markets .På den positive siden finner vi flere lakseaksjer, deriblant Marine Harvest og Salmar som endte opp hhv. 0,7 prosent til 149,20 kroner og 0,6 prosent til 223,80 kroner.Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets mener svekkelsen av kronen legger seg på toppen av en underliggende prisøkning på laks.- Prisene vil forbli høye så lenge man ikke ser noen endring i slaktevolum, for nå trenger man ikke å selge lavt betalende segment, man kan prioritere segmenter som er villige til å betale, sier han til TDN Finans.Soloppgang, søppel til bunnsI toppen av taperlisten finner vi en gjenganger.RenoNorden stupte 22,1 prosent til 3,10 kroner. Selskapet varsler brudd i en lånebetingelse om selskapet ikke får lettelser fra bankene.Samtidig har guidingen for EBITDA-marginen blitt ytterligere nedjustert.Fred. Olsen Energy fortsetter nedturen etter at DNB Markets kuttet kraftig i kursmålet og anbefalte salg av aksjen tidligere denne uken. Dagens fall var på 6,4 prosent til 14,70 kroner.Archer og Polarcus falt hhv. 6,7 prosent til 10,40 kroner og 7,6 prosent til 2,19 kroner.Vinnerlisten toppes av EAM Solar, som spratt opp 30 prosent til 35,10 kroner etter å ha fått en italiensk rettsavgjørelse i sin favør.Oslo Axess-noterte Hugo Games steg 11,5 prosent til 97 øre etter en nesten fulltegnet tegningsrettsemisjon.Vi tar også med at Questerre la på seg 5,5 prosent til 4,40 kroner, og at NTS klatret 6,5 prosent til 49 kroner.


Les også