Stena Drilling kansellerer nybygg

Nok en nybygd rigg må se seg om etter nye eiere.

Stena Atlantic, et datterselskap av Stena Drilling, informerte i slutten av forrige uke det koreanske verftet Samsung Heavy Industries om at det ville benytte retten sin til å kansellere kontrakten for byggingen av den halvt nedsenkbare "harsh enviroment"-riggen Stena MidMAX.Riggen som ble bestilt sommeren 2013, skulle opprinnelig bli levert i mars 2016, men verftet har ikke klart å levere i forhold til avtalt leveringstidspunkt.Stena Atlantic har derfor rett på å få tilbakebetalt 215,4 millioner dollar i forhåndsbetalinger gjort til verftet, i tillegg til påløpte renter, opplyser selskapet i en melding.Selskapet planlegger også å søke kompensasjon for kostnader som har oppstått i forbindelse med prosjektet. Attraktiv riggtypeRiggen tilhører kategorien som er blant de mest populære oppkjøpskandidatene til selskaper som John Fredriksens Northern Drilling, og vil nok derfor ikke ligge urørt alt for lenge. Fredriksen med flere er ute etter å kjøpe flere moderne "harsh environment"-rigger til en "billig" penge."Med høyere boreeffektivitet, større dekkplass og fleksibilitet til å operere på "alle" vanndyp, har de halvt nedsenkbare HS/HE ultra dypvannsriggene (UDW) blitt tildelt de fleste av de (få) lange kontraktene de siste årene", skrev Pareto-analytiker, Bård Rosef i en analyse på Northern Drilling fra mars.Pr nå har Northern Drilling kjøpt én, den tidligere Seadrill-riggen West Mira, samt at de har sikret seg opsjon på én til, søsterriggen Bolette Dolphin som Fred. Olsen Energy kansellerte i 2015. Det ferske riggselskapet skal også være interessert i West Rigel som North Atlantic Drilling eier sammen med Jurong-verftet. Rosef mener dette er riggsegmentet som sannsynligvis vil se den første oppgangen i dagratene når den forventede oppturen til markedet kommer. Han omtalte segmentet som en "relativt sweet spot i riggmarkedet". David Carter Shinn, partner i riggmeglerhuset Bassøe Offshore, har i lang tid ment at disse riggene vil være populære i 2017.I en oppdatering rett etter årsskiftet skrev han at det vil være etterspørsel etter nyere høyspesifikasjonsrigger designet for tøffe værforhold, og at verdien på disse riggene faktisk vil stige i løpet av 2017.Les også: Kamp om de feteste riggene i markedets «sweet spot»


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker