Vil Chile påvirke hele laksemarkedet?

Analytiker nedgraderte allerede i mars.

En ny rapport fra Aquabench forteller om høyere smoltutsett enn antatt i Chile.Analytikerne i ABG Sundal Collier og Sparebank 1 Markets tror produksjonsveksten blir så stor at den vil påvirke hele laksemarkedet, melder Intrafish ifølge TDN Finans.Var i Chile i marsCarnegie-analytiker Lage Bøhren påpeker overfor nyhetsbyrået at han har sagt dette lenge.- Vi var i Chile i mars og nedgraderte sektoren etter det. Vi fikk vite at det var planer om øke produksjonen vesentlig mer enn forventningene. I mars økte vi produksjonsvekstestimatet fra Chile i 2018 til 18 prosent, og da lå konsensus rundt syv prosent, sier han.Ifølge Bøhren vil produksjonsveksten i Chile først og fremst påvirke prisene i det amerikanske markedet, og dermed selskapene som har større eksponering her.- Marine Harvest er den fremste kandidaten, men Grieg Seafood har også produksjon i Canada, sier han til TDN Finans.- Prispress i USAAnalytikeren tegner bildet av en sterk volumøkning fra Chile inn i USA, men at Canada ikke vil vokse noe særlig.- Norske og europeiske produsenter vil sannsynligvis svare med å sende mindre volumer til USA. Du får en stor økning i USA som presser prisene ned der, men det tar lang tid for europeiske produsenter å bytte leverandør fra norsk til chilensk laks. Prisnedgangen i det europeiske markedet vil ikke være like kraftig som i det amerikanske, sier Bøhren til nyhetsbyrået.Marine Harvest stiger 0,5 prosent til 146,30 kroner på Oslo Børs mandag ettermiddag, mens Grieg Seafood faller 2,0 prosent til 60,95 kroner.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også