Antall gigantskip på havet vil øke kraftig

De største containerskipene blir stadig større, og det blir flere av de. Mange flere.

35 prosent av containerskipene som seiler mellom Asia og Nord-Europa er av den ulta-store typen som har kapasitet på over 18.000(!) containere, skriver bransjenettstedet Shippingwatch.For de som lurer på hvor stort det er, kan et skip på den størrelsen frakte om lag 36.000 biler eller 111 millioner par med joggesko på én tur. Ifølge en analyse gjennomført av SeaIntel, gjengitt av bransjenettstedet, vil andelen av disse skipene som seiler mellom Nord-Europa og Asia øke kraftig i årene som kommer.Totalt finnes det 58 containerskip av denne vanvittige størrelsen, og i løpet av i år og neste år, er det planlagt levering av hele 47 skip som kan håndtere 18.000 containere eller mer.SeaIntel har analysert seg frem til at andelen av disse container-gigantene som opererer mellom Nord-Europa og Asia vil utgjøre 43 prosent ved utgangen av 2017, og hele 61 prosent mot slutten av 2018.Trenden med stadig større skip kan imidlertid legge en demper på fraktratene, tror analyseselskapet.Det vil også utgjøre en utfordring for havner og terminaler som dermed må håndtere mye mer frakt på en gang.Les også: Arne Blystad inn i nytt shipping-prosjekt


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også