<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Får 200 mill. for å legge ned

Oljeselskapet North Energy venter å få inn rundt 200 millioner kroner fra staten når de avvikler virksomheten på norsk sokkel. Det får kritikerne til å protestere.

Publisert 9. juli 2017 kl. 13.52
Oppdatert 9. juli 2017 klokken 13.53
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 164 ord
Anders Onarheim. Foto: Finansavisen

Fredag sendte oljeselskapet North ut en melding om at de har solgt sin eierandel til Lundin Petroleum. Nedleggelsen gir en betaling på rundt 200 millioner kroner fra den norske stat. Et system kalt opphørsrefusjon, der oljeselskaper får utbetalt skatteverdien av fremførbare underskudd ved nedleggelse, er årsaken til utbetalingen, skriver DN.- I utgangspunktet er reglene ganske klare på det. Skattebalansen som er når man legger ned virksomhet skal komme til utbetaling, sier styreleder Anders Onarheim i North til DN.Skattebalansen utgjør pluss-minus 200 millioner kroner av 245 millioner i gjenværende verdier i North, opplyser Onarheim.For gunstig- Det understreker det behovet vi har sagt lenge, vi trenger en ny oljeskattkommisjon. Selskapene nå ta en større del av risikoen, sier energipolitisk talsmann Ola Elvestuen i Venstre til DN.Greenpeace Norge-leder Truls Gulowsen mener at det er gode grunner til å gjennom systemet.- Det understreker jo bare at det er veldig mange skattelokkemidler for at selskaper skal ta risiko på norsk sokkel. Staten sitter igjen med regningen, sier hun til DN.