Norwegian-styrt på børsen

Oslo Børs trosser oljeprisen.

Publisert 13. juli 2017 kl. 13.45
Oppdatert 17. juli 2017 klokken 08.27
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 873 ord
Oslo Børs er tilbake i fint driv, etter en pust i bakken ved lunsjtider.Hovedindeksen står i skrivende stund i 719,65, som tilsvarer en oppgang på 0,40 prosent. Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 2.210 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av i går og tidligere i dag.Toneangivende Europa-børser trekker også oppover.Britiske FTSE 100 stiger 0,1 prosent, tyske DAX 0,2 prosent og franske CAC 40 0,6 prosent.- Grønt lys for risikoInvestorene føler ifølge Reuters lettelse etter at sentralbanksjef Janet Yellen opptrådte mindre «haukete» enn ventet i Kongressen i går.En av kommentarene man bet seg merke i var at Fed ikke trenger å heve så mye mer for å nå dagens lave estimater for en «nøytral» styringsrente.Markedet så ifølge nyhetsbyrået på dette som et grønt lys for å ta risiko.- Det ser for det meste ut til å være opp til Yellen. Det faktum at Fed ser ut til å ta det rolig blir sett på som et godt tegn av aksje- og valutamarkedene, sier Rabobank-analytiker Bas Van Geffen til Reuters.Humøret fikk seg også et løft av dagens .Handelsbalansen viste et overskudd på 42,8 milliarder dollar i juni, opp fra 40,8 milliarder dollar i mai.OPEC-atferd bekymrerOljeprisene trekker nedover.Brent august-olje faller 0,4 prosent til 47,53 dollar i dagens handel, og er også ned fra rundt 48,50 dollar fatet ved stengetid på Oslo Børs i går.WTI-oljen er ned 0,4 prosent til 45,33 dollar fatet.Gårsdagens OPEC-rapport viste at , og ikke overraskende advarer Det internasjonale energibyrået mot den svake etterlevelsen av kuttavtalen.- Hver måned ser det ut til å dukke opp noe som sår tvil om takten i rebalanseringen av oljelagrene. Denne måneden ser vi to haker: en dramatisk innhenting av oljeproduksjonen fra Libya og Nigeria (som ikke er en del av kuttavtalen, red. anm) og den lave etterlevelsesgraden OPEC viser i forhold til sin egen produksjonsavtale, skriver IEA.Bekymringene for nivået på verdens oljelagre lever altså i beste velgående.De nevnte handelstallene fra Kina viste en oljeimport på 8,55 millioner fat per dag i 1. halvår, 13,8 prosent opp fra samme periode i fjor. Landet er dermed verdens største råoljeimportør foran USA.- Vi ser definitivt robust etterspørselsvekst i Kina, sier senioranalytiker Neil Beveridge hos Sanford C. Bernstein til Reuters.Oljeaksjene tyngerPå Oslo Børs faller Statoil 0,8 prosent til 139,40 kroner etter at  fra 175 til 150 kroner.Ellers i olje faller DNO 2,2 prosent til 8,09 kroner, mens Aker BP trekker ned 1,2 prosent til 129,70 kroner.I oljeservice korrigerer Aker Solutions ned etter i kjølvannet av .Aksjen faller 4,1 prosent til 37,91 kroner etter at aksjen. Samtidig har kursmålet fra 38 til 40 kroner. Aker er ned 2,1 prosent til 282 kroner.I sektoren for øvrig går PGS tilbake 4,3 prosent til 16,14 kroner, mens TGS faller 2,0 prosent til 162,70 kroner.Norwegian styrterDen største taperen i dag er likevel Norwegian, som styrter 11,1 prosent til 189 kroner på dagens .Rapporten viste mye svakere inntjening enn ventet.Den styggeste nyheten i rapporten, ifølge sjefanalytiker Karl-Johan Molnes i Norne Securities, er at enhetskostnaden (eksklusive drivstoff) steg syv prosent til 0,43 kroner, noe som er over tidligere guiding på 0,39-0,40 kroner for året.- Guidingen for helåret 2017 ble også økt til 0,42 kroner. Oppå smerten kommer elendigheten ved at enhetsinntektene faller tre prosent til 0,36 kroner, skriver Molnes.Enhetsinntektene og -kostnadene uttrykker inntektene og kostnadene per sete per kilometer.Norwegian-resultatet ble påvirket positivt av at selskapet i slutten av juni , Norwegian Finans Holding. Den regnskapsmessige effekten ble opplyst til to milliarder kroner i kvartalet.Nye rekorder i DNBMen børsen stiger tross alt, og Telenor viser vei blant tungvekterne med en oppgang på 2,5 prosent til 142,30 kroner etter at . har også lagt frem sin kvartalsrapport, som overgikk forventningene med god margin. Markedet belønner aksjen med en oppgang på 2,1 prosent til 63,85 kroner.DNB fortsetter gårsdagens sterke kursutvikling ved å stige nye 0,9 prosent til 151,60 kroner på dagens største volum. Barclays har reagert med å .Aksjen har vært oppe i 154,10 kroner på det høyeste i dagens handel, noe som er ny intradag all-time high. På denne kursen var banken priset til over 251 milliarder kroner.Vi merker oss videre en av dagens tallfremleggere, . Aksjen spretter opp 12,5 prosent til 39,70 kroner etter en overbevisende rapport som viste rekordhøye inntekter. Bare én aksje stiger mer så langt i dagens handel.Vi tar også med at Norsk Hydro, Orkla, Yara og Marine Harvest er opp 0,2-1,0 prosent.Riggaksje til bunnsDen ene aksjen som stiger mer enn Nordic Semiconductor er Seabird Exploration, etter en oppgang på 17,4 prosent til 4,80 kroner.Lavt omsatte Apptix, Storm Real Estate og Borgestad stiger 6-7 prosent, mens Hugo Games klatrer 4,5 prosent til 70 øre på Oslo Axess.Nordic Nanovector trekker opp 3,7 prosent til 75,15 kroner.I andre enden kommer Fred. Olsen Energy nærmest nevnte Norwegian. Riggaksjen steg først etter dagens , men er nå ned 11,2 prosent til 8,48 kroner.En røys med aksjer faller 6-8 prosent.Den eneste av disse med litt omsetning å snakke om er North Energy. Denne aksjen er ned nærmere bestemt 6,5 prosent til 2,02 kroner.