- Rekyl og tilbake igjen for oljen

- Denne uken har både brent- og WTI-kontraktene steget, men markedet lider fremdeles av et stort tilbudsoverskudd, sier Henrik Sommerfelt i CMC Markets.

- Energimarkedet har fremdeles en lang vei å gå for å hente inn prisreduksjonen de siste fem ukene. Langtidstrenden og fundamentale forhold peker begge i den samme tydelige retningen – nedover, mener CMC Markets-strateg Henrik Sommerfelt.Nedadgående trendHan peker på at siden slutten av februar har olje vært i en klar nedadgående trend.- Selv om prisen skulle stige ytterligere noen dollar, ville det ikke gjøre opp for prisfallet den siste tiden. Med tanke på tilbud og etterspørsel, plages markedet fortsatt av et stort tilbudsoverskudd og svak etterspørsel. Det til tross for at riggtellingen til oljeserviceselskapet Baker Hughes viste to færre rigger i arbeid fredag og oljeprisen steg noe på denne meldingen, sier Sommefelt til Hegnar.no.Brent startet uken på 45,83 dollar fatet og steg utover uken til 48,7 dollar fatet fredag. På sitt høyeste i år har oljeprisen vært over 57 dollar fatet.Steg på gode tallEtter en sell-off torsdag åpnet både Dow Jones og S&P500 opp fredag. De amerikanske markedene ble hjulpet av positive tall fra Chicago PMI og University of Michigan Consumer sentiment, og amerikanske banker steg denne uken etter at alle 34 banker som ble stresstestet av Fed onsdag bestod prøven.- De amerikanske indeksene har fortsatt å stige i år, mens gullprisen den siste tiden har vært volatil. Det er noe foruroligende tatt i betraktning at dollaren har svekket seg mot euroen denne uken, sier Sommerfelt.Gullprisen har vært stigende siden slutten av 2016.Styrket euro- EUR/USD gikk kraftig opp denne uken på gode inflasjonstall i eurosonen. Konsumprisindeksen for juni kom inn på 1,3 prosent, mens estimatet var 1,2 prosent, kommenterer Sommerfelt.Han mener den europeiske sentralbanken virker interessert i å holde rentepolitikken uendret, til tross for at sentimentet i regionen virker å ha forbedret seg. - Til gjengjeld styrket dollaren seg mot pundet etter nyheten om at britisk konsumtillit var svekket i juni. Stigende inflasjon, minimal lønnsvekst og parlamentsvalget er årsakene til de dårlige tallene. Tradere har dessuten kommentarene fra Bank of Englands rentemøte friskt i minne hvor sentralbanken indikerer innstramninger.Neste ukeSommerfelt trekker frem nye sysselsettingstall i USA, «non-farm payroll», i tillegg til offentliggjøring av referat fra møtet i den amerikanske sentralbanken Fed, som neste ukes viktigste nyheter. I tillegg kommer ferske tall på industriproduksjonen fra Tyskland, Storbritannia og Norge kommer.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også