Meglerbord - Foto: Scanpix

Deutsche Bank halverer prisene for analyser

Den tyske storbanken modererer seg når det gjelder hvor mye de skal belaste kundene for analyser etter innføringen av nye regler.

I 2018 planlegger EU å innføre nye regler som skal øke effektiviteten og transparensen i det europeiske aksjemarkedet, samt bidra til økt beskyttelse av investorene.Det betyr høyere krav til rapportering av transaksjoner, og et viktig prinsipp er at alle kostnadene til investor skal gjøres rede for.Mifid II - revisjonen av Mifid I, et EU-direktiv for finansielle instrumenter, kan etter innføringen medføre store endringer, spesielt for analytikerne.Pr i dag betaler kundene for analyser indirekte gjennom å handle aksjer hos meglerhuset som har distribuert analysene. Når Mifid II iverksettes skal meglerhusene ta betalt for analysene direkte.Halverte priserDen tyske storbanken Deutsche Bank hadde opprinnelig en plan om å ta 60.000 euro i året for bankens rente- og makroanalyser, ifølge Bloomberg. Denne prisen skulle gjelde for opptil 10 brukere.Torsdag melder nyhetsbyrået, ifølge TDN Finans, at denne prisen er halvert til 30.000 dollar etter å ha snakket med tre kilder med tett kjennskap til saken.Ifølge kildene inkluderer pakken web-tilgang til analyser og kontakt med analytikere.Sprikende priserPrisene varierer veldig mye blant de internasjonale storbankene.Bank of America planlegger å belaste forvaltere med inntil 100.000 dollar per firma for en «ultra high»-tjeneste, mens japanske Nomura har foreslått å ta 120.000 euro for en premium-tjeneste som inkluderer analyser på global økonomi, rente, kreditt og valuta.Den amerikanske meglerkjempen JPMorgan Chase & Co skal ha foreslått å ta 10.000 dollar - tilsvarende i underkant av 80.000 kroner - i året for såkalt "read only"-tilgang til deres aksjeanalyser, samt noe mer dersom man ønsker kontakt med analytikere og konferanser, eller har enda mer spesifikke analyseønsker.Den høyeste prisen til nå er det Barclays som har foreslått. Ifølge et prisdokument gjengitt av Bloomberg juli, vil storbanken ta 30.000 pund - i overkant av 300.000 kroner - for "read only"-tilgang til bankens europeiske analyser, og opp til 350.000 pund - 3,5 millioner kroner - for "gullpakken" som inkluderer ekskursjoner og selskapsbesøk.Enkelte aktører har også foreslått å ta 5.000 dollar i timen for en-til-en møter med de beste analytikerne, ifølge Financial Times.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også