Het oppkjøpskandidat: Maersk Drilling

Flere riggselskaper lanseres som oppkjøpskandidater. Et av de mest attraktive er dansk.

Tirsdag ble det annonsert at Transocean vil kjøpe Songa Offshore i en avtale som priser selskapet til 9,1 milliarder kroner. Det blir nok ikke det siste riggoppkjøpet det kommende året.- Med Songa ute av dansen forventer vi at andre store riggselskaper vil gjøre fremstøt mot utvalgte "midwater harsh environment"-eiendeler det neste året, skriver David Carter Shinn i Bassøe Offshore, i en oppdatering. Også analytiker Sondre Stormyr i Danske Bank Markets tror det vil bli flere oppkjøp i riggsektoren. - Oppkjøpsbølgen vil fortsette i år og neste år. Maersk Drilling er et av selskapene som vekker interesse, men det er også et stort selskap. Andre selskaper som blir sett på som oppkjøpskandidater inkluderer Odfjell Drilling, og kan også inkludere selskapene som er under restrukturering, sier han til bransjenettstedet Shippingwatch. Ocean Rig og Pacific Drilling har blitt nevnt av både Carnegies Frederik Lunde og Nordea Markets' Janne Kvernland som sannsynlige oppkjøpskandidater.Kvernland venter også at Maersk Drilling vil spille en rolle i "M&A"-puslespillet. Det danske riggselskapet har en flåte bestående av 23 rigger, derav fire semirigger, fire boreskip og 15 jack up-rigger. Ved utgangen av 2. kvartal 2017 var 9 av disse i varmt opplag for å være bedre rustet til å komme tilbake til markedet.En av disse - jack up-riggen Maersk Resolve - klargjøres riktignok for å starte arbeid for Wintershall i 3. kvartal. Kilder med tett kjennskap til Transocean har sagt til Shippwatch at Maersk Drilling skal ha blitt vurdert før de landet på Songa Offshore.Maersk-selskapet ble valgt vekk på grunn av for høy pris, samt at Songa-flåten var mer passende for Transocean, hevder de samme kildene. Et selskap som angivelig også skal ha vist interesse for det danske riggselskapet er Tor Olav Trøims Borr Drilling.- Det ville vært et stort oppkjøp, men de har noen interessante eiendeler, uttalte Trøim i et intervju med Shippingwatch i mai.Ifølge Stormyr ville det ikke vært umulig for hverken Transocean eller Borr Drilling å ta over Maersk Drilling dersom de kunne kommet til enighet om pris.