Maersk selger oljevirksomheten for 59 mrd.

Maersk Oil selges til det franske oljeselskapet Total.

Maersk-konsernet avslører i en melding mandag morgen at det har solgt oljevirksomheten sin Maersk Oil til franske Total i en avtale som verdsetter oljeselskapet til 7,45 milliarder dollar, tilsvarende omtrent 59 milliarder norske kroner.I fjor høst ble det gigantiske danske industrikonglomeratet splittet i en transport- og logistikk-divisjon og en energi-divisjon, og et salg eller børsnotering av Maersk Oil har lenge vært på agendaen. Les også: Maersk Oil mot børsnoteringOppgjøret blir gjort med en blanding av aksjer og og overtagelse av gjeld. Som en del av oppgjøret, får Maersk-konsernet aksjer for 4,95 millioner dollar i Total, noe som tilsvarer en eierandel på 3,76 prosent. Videre tar Total over 2,5 milliarder dollar i kortsiktig gjeld, samt obligasjoner verdt 2,9 milliarder dollar. Total har videre tilbudt Maersk-konsernet muligheten for en styreplass i den franske oljegiganten. - Med Maersk Oils tekniske kompetanse og Totals erfaring og sterke finansielle posisjon, har vi en eksepsjonell mulighet til å styrke den kombinerte konkurranseposisjonen i flere nøkkelregioner og levere vekst, verdiskapning og jobbmuligheter, sier styreleder og konsernsjef i Total, Patrick Pouyanné i en melding.Total venter operasjonelle, kommersielle og finansielle synergier på mer enn 400 millioner dollar i året, spesielt fra kombinasjonen av de to selskapenes eiendeler i Nordsjøen, "et ekspertområde for begge selskapene". Total vil bli den nest største operatøren i Nordsjøen etter oppkjøpet av Maersk Oil. Når transaksjonen er fullført, vil selskapet ha en produksjon på over 500.000 fat oljeekvivalenter pr dag i Nordvest Europa. Maersk-konsernet poengterer i meldingen at Total vil opprettholde Maersk Oils «sterke posisjon» i Nordsjøen, med sterke baser i København og Esbjerg, og med Danmark som hovedkvarteret for Totals operasjoner i Danmark, Norge og Nederland.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker