FILE - In this June 18, 2015, file photo, Softbank Group Corp. Chief Executive and founder Masayoshi Son attends a press conference on the sales launch of its humanoid robot Pepper in Maihama, near Tokyo. The Japanese internet, solar and technology company is buying robotics pioneer Boston Dynamics from Alphabet Inc., Google's parent, announced Friday, June 9, 2017. SoftBank, which offers the Pepper companion robot, said the purchase underlines how robotics is a key part of its business. (AP Photo/Shizuo Kambayashi, File) Shizuo Kambayashi

Slik investerer Japans rikeste mann

SoftBank-sjefen har investert milliarder i teknologisektoren de siste årene.

Grunnleggeren av SoftBank, Masayoshi Son, er ikke bare Japans rikeste mann. Han er ikke bare en teknologi-forkjemper som bruker milliarder av dollar på investeringer i noen av vår tids største selskaper. Son er også Japans mest banebrytende investor, skriver CNBC.Japans elite er kjent for å være fiskalt konservative. Men SoftBank, under Son, foretar stadig nye investeringer i million- og milliardklassen - også i selskap som skiller seg fra de tradisjonelle virksomhetene banken tjener penger på. - Han gjør noe som er utrolig unikt fra et japansk perspektiv, sier Jesper Koll, som er Japan-sjef i WisdomTree til nettsiden. - Det er så trist å se at han er den eneste japanske investoren som fronter dette paradigme.SoftBanks største investeringer er i telekommunikasjon, banken har en majoritet i Sprint, men flere andre teknologiselskaper er representert i porteføljen. Blant annet kjøpte SoftBank den britiske chip-produsenten ARM for 32 milliarder dollar i fjor, plasserte fire milliarder i den amerikanske chip-produsenten Nvidia i år og annonserte nylig at de ville satse 2,5 milliarder i det indiske nettbutikken Flipkart. Investeringen i Flipkart skjer gjennom det SoftBank-styrte fondet Vision Fund, som er finansiert av blant annet Saudi-Arabias nasjonale investeringsfond, Apple, Foxconn, Qualcomm og Sharp. I mai annonserte fondet at de så langt hadde huket inn 93 milliarder dollar i kapital, og at de håpet å nå 100 milliarder innen slutten av året. Torsdag annonserte SoftBank og Vision Fund at de investerer 4,4 milliarder dollar i selskapet WeWork, som fungerer som en slags Airbnb for kontorlokaler. SoftBank gjør imidlertid flere investeringer separat fra fondet. For eksempel tok banken en majoritet i Sprint for 36 milliarder dollar mellom 2012 og 2013. Son var også en tidlig investor i Yahoo og Alibaba, da verdien av sistnevnte selskap lå under 100 millioner dollar. Ifølge CNBC viser tall at SoftBank har gjort 383 investeringer til en samlet verdi på rundt 125,76 milliarder dollar mellom 2012 og august i år. Samtlige av disse investeringene faller i en av to kategorier: Nyskapende teknologiselskaper på vei mot toppen, eller teknologiselskaper som allerede er nummer en eller to i sin kategori.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også