Eivind Yggeseth

Stein Erik Hagens tapsbomber

Lønnsomheten for de Canica-eide selskapene som selger forbrukerprodukter har hatt vekslende hell de to seneste årene.

Hagen-familiens investeringsselskap Canica leverte sitt svakeste resultat siden 2011 i fjor da de satt igjen med 36 millioner kroner på bunnlinjen.Til sammenligning var overskuddet i overkant av én milliard kroner i 2014, skriver Finansavisen.Stein Erik Hagen grunnla Canica i 1985, og i dag har investeringsselskapet eiendeler i over 50 ulike selskaper. I fem av de store selskapene som selger forbrukerprodukter var imidlertid lønnsomheten svært varierende i fjor.To av investeringene som ikke har høstet godt av seg gjennomførte Hagen i 2014. Investoren gikk inn i Enklere Liv og startet opp The Well, et spaanlegg på Kolbotn utenfor Oslo. I fjor gikk selskapene ifølge avisen med henholdsvis 84 og 34 millioner kroner i underskudd. Hagen eier i overkant av 30 prosent i Enklere Liv og 100 prosent i The Well.– Investeringen vår i Enklere Liv har ikke gått som planlagt. Vi ser imidlertid at den negative trenden har snudd med dagens ledelse, sier adm. direktør Nils K. Selte i Canica til Finansavisen.Kjøpte på toppEtter oppstarten i 2005 gikk det på skinner for Enklere Liv frem til 2014, og selskapet gikk samlet med 14 millioner kroner i overskudd de første ni årene av virksomheten.I 2014 ble det gjort endringer på eiersiden.Enklere Liv-gründer Sverre Steensen forlot selskapet på turbulent vis, og blant de nye aksjonærene var Canica. Tidligere Carnegie-sjef Anders Onarheim, Erik Bøhler og Tom Bergersen gikk også inn i selskapet og var med å spytte inn 90 millioner kroner for tre år siden. Canica er i dag største aksjonær i selskapet.Siden 2014 har imidlertid pilen ifølge avisen kun pekt i feil retning for Enklere Liv. I 2015 rant det 63 millioner kroner ut av selskapet, før ytterligere 84 millioner gikk tapt i fjor. Dermed har ikke starten på eiertiden i Enklere Liv vært helt enkel for Hagen & co.– Jeg startet i selskapet i mars 2016 og situasjonen i selskapet da var ille. Vi har derfor brukt 2016 til å rydde opp og de svake tallene kommer derfor som en konsekvens av det, sier adm. direktør Roar Arnstad i Enklere Liv.Minus i fire årThe Well hadde byggestart i januar 2014 og åpnet i desember 2015. Prislappen på anlegget lå mellom 300 og 400 millioner kroner, og Hagen har foreløpig tapt over 50 millioner kroner på investeringen. Fjoråret var det første fulle året anlegget var i drift. Spaanlegget hadde 64.000 besøkende i 2016.– Etter planen skal vi gå i underskudd i fire år, men besøkstallene har vært veldig positive. Vi tror nå at vi kan gå med overskudd raskere enn først antatt, sier adm. direktør Espen Braaten i The Well til Finansavisen.Så langt i år har The Well hatt 60.000 gjester. I fjor hadde de 35.000 besøkende i tilsvarende periode.– Tallene for 2016 var som forventet. Vi har høye kostnader i starten både i form av investeringer og markedsføring, men på sikt har vi stor tro på at vi vil levere gode tall, forteller Braaten.Canicas adm. direktør er også fornøyd med utviklingen i selskapet. Han spår bedring i tallene allerede til neste år.– Vi tror på driftsmessig balanse i 2018 og utviklingen har vært som forventet. Vi mener The Well har et unikt spatilbud som kundene verdsetter, sier Selte.Leverer vareneHagen kan imidlertid glede seg over at pilen peker i riktig retning i Jernia igjen etter røde tall i 2014 og 2015. Samtidig leverer Komplett stabilt godt. Hagen eier henholdsvis 100 og 96 prosent i de to selskapene.Finansavisen lyktes ikke å komme i kontakt med Stein Erik Hagen i går.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også