- Tradere tar euro-gevinst

Imponerende jobbtall får tradere til å selge unna euro mens dollaren styrker seg.

Midt oppe i all støyen fra USA, sendte det amerikanske arbeidsdepartementet ut et tydelig signal fredag ettermiddag, mener CMC Markets strateg, Henrik Sommerfelt.- Den månedlige non-farm payrolls, som viser nye jobber skapt den siste måneden utenfor landbruket, kom inn på knallsterke 209.000 nye jobber i juli, mot forventede 183.000. I tillegg ble tallene for juni oppjustert fra 220.000 til 231.000 jobber, påpeker stratege, som mener jobbrapporten publisert fredag, var en positiv overraskelse.Rapporten viste blant annet at arbeidsledigheten falt fra 4,4 prosent til 4,3 prosent, og på måned til måneds-basis var lønningene opp 0,3 prosent, opp fra 0,2 prosent i juni. Sammenlignet med forrige måned er lønningene fremdeles opp 2,5 prosent på årlig basis. Snur utviklingen?Sommerfelt forteller at jobbtallene fikk EUR/USD til å falle.- Euroen har steget mye mot dollaren i 2017, og tradere har lett etter en unnskyldning for å ta gevinst. Fredag ettermiddag falt valutaparet 0,9 prosent da salget tiltok, sier strategen til Hegnar.no.Han mener de sterke tallene vil hjelpe dollaren til å ta tilbake mye tapt terreng i valutamarkedet, men tradere er fremdeles delt på hvorvidt den amerikanske sentralbanken vil heve rentene igjen i år. At dollaren styrker seg preger også gullprisen, som fredag handlet under 1255 dollar.Også GBP/USD fikk hard medfart etter de amerikanske jobbtallene.Han peker på at det i tillegg var en sell-off torsdag på dette valutaparet etter at Bank of England bestemte seg for å beholde sentralbankrenten på 0,25 prosent. Fredag ettermiddag hadde 65 prosent av CMCs kunder salgsposisjon på EUR/USD. 48 prosent av kundene hadde kjøpsposisjon på GBP/USD.Steg på nyheten- Feelgood-stemningen fra USA løftet investorsentimentet i Europa, og pundet og euroen falt mens europeiske aksjemarkeder med blant annet FTSE 100, DAX og CAC 40 steg. Og en forbedring i det økonomiske bildet ble også reflektert i det amerikanske aksjemarkedet. Non-farm payrolls fyrer oppunder et allerede positivt sentiment, og har fått Dow Jones til å nå nye rekorder, kommenterer CMC Markets-strategen.Han forteller at 75 prosent av deres kunder hadde fredag ettermiddag salgsposisjon på S&P 500, mens 58 prosent av kundene hadde fredag ettermiddag kjøpsposisjon på den tyske indeksen.Nytt OPEC-møteBåde WTI og brent steg fredag ettermiddag mens tradere forbereder seg på et nytt OPEC-møte i uken som kommer.- Denne gangen finner møtet sted i Abu Dhabi. De store oljeprodusentene ønsker bedre kontroll med etterlevelse av de avtalte produksjonskuttene. Eksporten fra OPEC-land økte i juli, til tross for at de var blitt enige om å fryse produksjonen. Vi har sett at oljelagrene i USA har blitt redusert over den siste måneden, så det ser ut til at tilbudsgapet krymper, sier Sommerfelt.De viktigste nøkkeltallene kommende uke er tall på norsk industriproduksjon og handelsbalanse. Videre kommer Tyskland med tall på industriproduksjon og handelsbalanse, i tillegg til konsumprisindeks. Mens det i Storbritannia publiseres nye tall på handelsbalanse.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også