Transocean har fått til en avtale om å kjøpe riggselskapet Songa Offshore.Transocean vil by 47,50 kroner pr aksje, noe som representerer en premie på 37 prosent til Songa Offshores femdagers gjennomsnittlige sluttkurs på 34,68 kroner.
76,6 prosent av aksjonærene har gitt forhåndsaksept for budet, og oppgjøret vil skje gjennom en kombinasjon av aksjer, kontanter og kovertible obligasjoner. Frederik Mohns investeringsselskap, Perestroika AS, er største aksjonær i Songa Offshore med 59.489.590 aksjer, som dermed har en verdi på 2,8 milliarder kroner.  Det er også 800 millioner kroner mer enn de samme aksjene var verdt da Oslo Børs stengte mandag. hadde vunnet frem i voldgiftsrettsaken reagerte med å oppgradere aksjen
Budet verdsetter Songa Offshore til 9,1 milliarder kroner, noe analysesjef i Carnegie, Frederik Lunde, mener "åpenbart er en god pris for Songa". Mohn blir største aksjonær i Transocean med en eierandel på rundt 12 prosent og går inn i styret til det kombinerte selskapet som vil opprette et "harsh environment center of excellence" i Norge, i den grad det er mulig, for å støtte andre "harsh environment"-markeder. Transaksjonene i forbindelse med budet ventes å være fullført i løpet av fjerde kvartal.SynergierI tillegg til økt kontantstrøm og ebitda-bidrag, venter Transocean årlige synergieffekter på rundt 40 millioner dollar.Det kombinerte selskapet vil få en flåte på 51 offshore-rigger med en total ordrebok på 14,3 milliarder dollar.Flåten vil bestå av 30 ultradypvanns flyterigger, 11 harsh environment flytere, tre dypvannsflytere og syv midwater flytere. I tillegg har Transocean fire boreskip under bygging.- Songa Offshore er en utmerket strategisk match for Transocean. Med denne kombinasjonen legger vi fire nye "state of the art" CAT-D semirigger til vår eksisterende flåte, noe som styrker vår posisjon i "harsh environment"-markedet ytterligere, sier konsernsjef i Transocean, Jeremy D. Thigpen i en kommentar.- Vi demonstrerer også vår fortsatte forpliktelse til det norske markedet og styrker vår tekniske og operasjonelle tilstedeværelse i regionen, fortsetter han og legger til at de legger på 4,1 milliarder dollar til sin allerede industriledende ordrebok på 10,2 milliarder dollar.- Det gir oss enda mer visibilitet til fremtidige kontanstrømmer i dette utfordrende markedet, sier Thigpen.  OppkjøpskandidatSonga Offshore har ved flere anledninger blitt flagget som en het oppkjøpskandidat.Det ble ytterligere forsterket 24. juli da riggselskapet kunne fortelle at det  mot verftet DSME relatert til de to første Cat-D-riggene, «Songa Equinox» og «Songa Endurance».Samtidig antok selskapet at kjennelsen også gjaldt kravet relatert til de to andre Cat-D-riggene «Songa Encourage» og «Songa Enabler».Flere meglerhus , og et av disse var Nordea Markets som flagget riggselskapet som en attraktiv oppkjøpskandidat.- Selskapet står etter nyheten frem som en attraktiv oppkjøpskandidat, som kan utruste en potensiell kjøper med sofistikerte eiendeler og forutsigbar inntjening fra langtidskontrakter med Statoil, het det i en oppdatering. Samtidig jekket Nordea opp kursmålet fra 25 til 40 kroner.Bra for riggmarkedet- Det er positivt for riggmarkedet i Nordsjøen, sier Frederik Lunde som påpeker at oppkjøpet fører til at det blir en aktør mindre.Riggmarkedet er fortsatt nede i en bølgedal, men økt anbudsaktivitet og flere nye riggkontrakter som er blitt tildelt det siste halvåret, peker i retning av lysere tider.- Det går bedre. Flere kontrakter er tildelt i år enn i fjor, så det går går den riktige veien, sier Lunde som understreker at det fortsatt vil ta litt tid.- Det er ikke noen rekyl rett opp her, fortsetter han og legger til at det ligger såpass mange ledige rigger at snittratene vil være nær cash break even fremdeles. - Hvis dette fortsetter, vil markedet være bedre i løpet av noen år. Særlig i Nordsjøen.