- Tysk kortslutning og terrorfrykt

Etter en uke hvor USA har preget nyhetsbildet, ligger det nå an til at Europa får oppmerksomheten neste uke, mener CMC-strateg Henrik Sommerfelt.

- Den tyske Dax-indeksen beveget seg sidelengs denne uken. Et av valgkamptemaene i Tyskland er nå at det tyske strømnettet ikke er forberedt på at bilparken kan bli elektrisk i årene som kommer. Fremover kan det bli spennende å se hvordan aksjene til de store tyske bilprodusentene utvikler seg, sier Henrik Sommerfelt i CMC Markets til Hegnar.no.Han peker på at europeiske aksjer fikk seg en støkk etter de dramatiske hendelsene i Barcelona denne uken.- Europeiske aksjeindekser har vært fallende den siste tiden, og nå står de i tillegg overfor effekten av terror. Dette har særlig gått utover aksjer til selskaper i turistindustrien, som for eksempel Intercontinental Hotel Group, easyJet og Ryanair, sier Sommerfelt.Mister tålmodighetenMen også amerikanske aksjer har falt denne uken.- Nyheten om at president Trump har oppløst flere av rådene han har nedsatt bidro til et bearish sentiment. Den politiske usikkerheten sliter på investorenes tålmodighet, mener CMC-strategen.Han peker på at Trump-administrasjonen er preget av mye støy og lite fokus på politiske resultater, noe som gjør at tilliten til at presidenten kan gjøre «America Great Again» minsker.- En positiv hendelse denne uken var derimot foreløpige tall på University of Michigans konsumsentiment, som i august steg til 94, fra 93,4 forrige måned, kommenterer Sommerfelt.Gull, bank og uken som kommerGull handlet denne uken over 1 300 dollar, som er det høyeste nivået siden november i fjor.- Fallet i de globale aksjemarkedene har styrket etterspørselen etter gull, som er kjent som en trygg havn for investorer, mener CMC-strategen.På fredag neste uke møter den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi i Jackson Hole i USA. Det er ventet at Yellen skal benytte anledningen til å snakke om finansiell stabilitet, mens Draghi ikke er ventet å melde noe nytt om situasjonen i Europa.- I forkant av møtet har verdien av euroen blitt pumpet opp med forventning om at Draghi skulle diskutere sentralbankens obligasjonsprogram, men nå har traderne mindre grunn til å være long i euroen, sier Sommerfelt.Han peker på at det er få store hendelser som har potensiale til å bevege markedene neste uke, men av viktige tall som publiseres er den tyske ZEW-undersøkelsen, i tillegg til BNP-tall fra Storbritannia og Norge. Her i Norge kommer blant annet kvartalstall fra Seadrill og Kongsberg Gruppen.


Les også