- Utenlandske investorer vil ikke til Norge

Det er et paradoks at Norge er kåret til verdens beste land å bo i, men utenlandske investorer ikke vil satse her, mener investor Morten Astrup.

- Det drives mange gode virksomheter fra Norge som har gode rammevilkår. De samme virksomhetene drives også enda bedre i Norge med utenlandske eiere som ikke har særnorske avgifter, sier den Sveits-baserte investoren Morten Astrup til Finansavisen.Fondet Storm Capital Management, der Astrup er adm. direktør, forvalter verdier for like under én milliard kroner, med hovedkontor i London. Astrup er oppvokst i Oslo, men meldte flytting til Sveits for mange år siden.- Jeg flyttet fordi jeg jobbet over hele verden i dot.com-tiden, og jeg har ikke sett noen god grunn til å flytte tilbake, forteller han til Finansavisen.Vet ikke hva han sparerValgkampen denne høsten ble mer eller mindre sparket i gang med at Stein Erik Hagen klaget over formuesskatten. Astrup er enig i at temaet er viktig, men mener fokuset blir for snevert.– Hvis Norge skal omstilles i årene fremover er det nok mer nyttig å se på de bedrifter og eiere som velger å ikke etablere seg i Norge. Dette gjelder også hvorfor utenlandske eiere ikke finner det attraktivt å slå seg ned i Norge med de ringvirkningene det gir, sier han til Finansavisen.– Hagen uttalte at han og familien har spart rundt 2,2 milliarder i skatt på å flytte, har du gjort deg noen tanker rundt beløpet for din egen del?– Jeg bruker heller tiden til å skape avkastning for kundene våre enn å regne på skattebesparelser, sier Astrup.Han påpeker at Sveits ikke er det billigste europeiske landet rent skattemessig, og at man ikke blir nullskatteyter av å bo der. Men Astrup innrømmer med et lite smil at han betaler mindre skatt enn hva han ville gjort i Norge.