– Fredriksen vil bli en minst like stor eier som i dag

Analytiker tror John Fredriksen vil beholde kontrollen, mens småaksjonærene utraderes etter denne ukens ventede Seadrill-konkurs.

I morgen, tirsdag 12. september, utløper fristen bankene har gitt Seadrill for å komme frem til en løsning på det som av flere blir omtalt som en ekstremt komplisert restrukturering. Selskapet selv har varslet at det mest sannsynlig vil søke beskyttelse under den amerikanske konkurslovgivningen Chapter 11 i USA.- Vårt primære mål for øyeblikket er å fullføre de siste forhandlingene i vår omfattende restruktureringsplan som er kommet langt på vei og sannsynligvis vil bli gjennomført som en Chapter 11-prosess på eller før 12. september 2017, uttalte den ferske konsernsjefen Anton Dibowitz i forbindelse med fremleggelsen av tallene for 2. kvartal som ble presentert 24. august. Flere har spekulert i hva som blir utfallet av restruktureringen. Det mye tyder på er at hovedeier og styreleder John Fredriksen vil fortsette å ha kontrollen med selskapet, akkurat som i dag.– Fredriksen vil bli en minst like stor eier som i dag. For det første har han 24 prosent av aksjene. I tillegg eier han obligasjoner, men han vil også komme med nye penger. Det pleier å være slik at de nye pengene dikterer betingelsene, påpeker rigganalytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier overfor DN. Torsdag skrev Bloomberg en artikkel der ikke-navngitte kilder uttalte at Fredriksen og det amerikanske hedgefondet Centerbridge Partners skal være i samtaler med Seadrills obligasjonseiere rundt en plan for restrukturering av gjelden.Kildene sa til Bloomberg at gjennom forslaget vil Fredriksen og Centerbridge få betydelige eierandeler i Seadrill i bytte mot et nytt lån på om lag én milliard dollar.– Jeg tror Bloomberg-artikkelen navngir dem som skal tilføre kapital i løsningen Seadrill skisserte i andrekvartalsrapporten, sier Daul til DN. Fredag 15. september forfaller et obligasjonslån på én milliard dollar. Svært høy risikoI fredagens morgenrapport gjentok DNB Markets advarselen om den svært høye risikoen i Seadrill-aksjen.Det ble vist til at selskapet selv har understreket at restruktureringen vil kunne innebære minimalt eller ingenting av gjenværende verdier for eksisterende aksjonærer."Vi minner dermed om at risikoen i aksjen er svært høy de neste dagene", skrev meglerhuset. Daul sier det samme til Dagens Næringsliv.Han er sikker på at dagens aksjonærer vil sitte igjen med tilnærmet null, ifølge avisen. Seadrill-aksjen gjorde et kjempehopp fredag for en drøy uke siden etter at kilder hevdet overfor Bloomberg at det statseide konglomeratet China Merchants Group skal ha sett på muligheten for å utnytte markedsnedturen til å kjøpe enkeltrigger i tillegg til selskaper som John Fredriksen-dominerte SeadrillLes også: Oppkjøpsrykter sender Seadrill til himmels