Suksessforvalter: Styr unna disse aksjene - her satser du

Investeringsdirektør i Nordea Robert Næss styrer unna norske oljeaksjer. Her er ekspertens favoritter.

- Internasjonalt har markedene steget mye, men av en grunn. Det er greit å være eksponert i disse markedene. I det norske aksjemarkedet har kursene steget mer enn inntjeningen, og jeg ville vært litt forsiktig, sier Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea Investment Management, til Finansavisen.Hittil i 2017 har hovedindeksen på Oslo Børs steget med mellom 11 og 12 prosent, og har de siste 12 månedene hatt en oppgang på nesten 27 prosent. Samtidig har oljeprisen, som driver mye av utviklingen på børsen her hjemme, falt like over 2 prosent.- I Norge sliter jeg litt mer med nøkkeltallene. Oslo Børs er høyere priset, selv om oljeprisen er lav og inntjeningsveksten ikke er så høy. Så jeg synes de internasjonale markedene er mer spennende enn Oslo Børs, mener Næss. (Bildet - Foto: Finansavisen)

Ivan Kverme
Oljeaksjer falt globaltHan trekker ifølge avisen særlig frem at norske oljerelaterte selskaper er dyre, til tross for oljeprisen, og årsaken er i hovedsak et optimistisk syn på fremtiden. Men Næss er ikke like optimistisk som mange andre markedsaktører.- I Norge er vi litt overrasket over at aksjemarkedet har gått så bra. I dollar har ikke oljeprisen steget i år, og globale energiaksjer har, også målt i dollar, falt med 4 prosent mens andre aksjer globalt har steget 15 prosent, påpeker han.Næss har ifølge Finansavisen ingen oljerelaterte selskaper i sine porteføljer. Han mener både oljepris og inntjening må stige markant for at investeringer i denne sektoren skal gi god avkastning.- Jeg finner heller sektorer der inntjeningen allerede er på plass, som er fornuftig priset, sier Nordea-toppenMan betaler allerede i dag for at oljeprisen skal stige, men det er ikke sikkert at dette skjer..Kjøper sparebankerI stedet for olje satser han på sparebanker, Wilh. Wilhelmsen, Storebrand og Olav Thon Eiendomsselskap. «Tradisjonelle, kjedelige selskaper», er karakteristikken han gir egne aksjefavoritter.Blant aksjene som har trukket opp Nordeas fond i år er SR-Bank og Sparebank1 Midt-Norge, i tillegg til Wilh. Wilhelmsen Holding. Opera Software har bidratt mest negativt, det samme har Treasure.- Men vi har faktisk økt andelen Treasure-aksjer i løpet av året, for vi tror vi får betalt for det, forklarer Næss til Finansavisen.Også teknologiselskapet Atea og Kongsberg Automotive har gitt god avkastning.- Telenor og Hydro har bidratt negativt ettersom vi ikke har vært eksponert mot disse selskapene, noe vi burde ha vært. Men fondet ligger cirka 8 prosent foran markedet likevel, påpeker han.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker