Oslo Børs holder seg inne i positivt terreng torsdag ettermiddag.Hovedindeksen står i skrivende stund i 785,40, etter en oppgang på 0,29 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 1.525 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av  fredag og  tidligere i dag.Toneangivende Europa-børser trekker også oppover.Britiske FTSE 100 stiger 0,5 prosent, tyske DAX 0,3 prosent og franske CAC 40 0,1 prosent.Dollar på offensivenDollaren styrker seg kraftig på stigende forventninger om at Federal Reserve vil heve styringsrenten for tredje gang i år. I tillegg går det ifølge Reuters spekulasjoner om at president Donald Trump kan velge tidligere Fed-styremedlem Kevin Warsh, ansett som en enda større «hauk» enn Janet Yellen, som ny sentralbanksjef.Amerikanske statsrenter stiger til sine høyeste nivåer på 12 uker, og «10-åringen» har vært over 2,37 prosent.- Dollaren stiger på høyere statsrenter, og markedet ser ut til å leke med tanken om at Fed kan bli mer haukete hvis vi ser på de mulige kandidatene til Fed-styret, sier valutastrateg Antje Praefcke i Commerzbank til nyhetsbyrået.EURUSD står mandag ettermiddag i 1,1744, tilsvarende en dollarstyrkelse på 0,6 prosent i dagens handel.Samtidig faller euroen, men tradere opplyser til Reuters at den katalanske folkeavstemningen - som ble - bare har en begrenset effekt på den felleseuropeiske valutaen.Men spanske statsrenter stiger kraftig, og Madrid-børsen faller 1,4 prosent.- Hvorvidt uavhengighet vil finne sted er uklart. Det som er klart, er at Spania har gått inn i en dyp, politisk krise, sier global rentestrateg Padhraic Garvey i ING til nyhetsbyrået.Oljeprisen sliterBrent desember-olje faller mandag ettermiddag 1,6 prosent til 55,87 dollar, mens WTI-oljen faller 1,8 prosent til 50,74 dollar fatet., samt en Reuters-undersøkelse som viser i september, tynger markedene.- Jeg tror Brent-oljen vil slite med å passere 60 dollar, sier oljeanalytiker Olivier Jakob i Petromatrix til Reuters.På Oslo Børs faller Statoil 0,1 prosent til 159,20 kroner. DNO-skrellEllers i olje straffes DNO med et kursfall på 6,7 prosent til 10,19 kroner etter at  sin anbefaling fra «outperform» til «underperform», og kuttet kursmålet fra 11 til 9 kroner.Aker BP trekker opp 0,4 prosent til 154,60 kroner.I oljeservice merker vi oss at PGS fortsetter nedturen, og faller nye 5,1 prosent til 17,88 kroner. Aksjen ble før helgen .Subsea Integration Alliance, et partnerskap mellom Subsea 7 og Schlumberger-selskapet OneSubsea,  med Ophir Energy, men Subsea 7 faller likevel 0,2 prosent til 130,50 kroner.Aker belønnes med en oppgang på 2,1 prosent etter at Fearnley Securities har .Gjensidige-rallyGjensidige klatrer 4,0 prosent til 144,20 kroner, i kjølvannet av at  aksjen til kjøp og høynet kursmålet.Norsk Hydro bidrar også til oppturen, og stiger én prosent til 58,50 kroner etter at .Hydro eier nå 100 prosent av aksjene i Sapa.Norwegian og Yara stiger hhv. 2,2 prosent til 237,20 kroner og 1,3 prosent til 361,40 kroner.Mandag morgen ble det klart at det . Press Association meldte i september at  for å undersøke muligheten for kjøp av hele eller deler av virksomheten for å ta en større del av det britiske markedet for lavprisflyreiser.Presseansvarlig Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian vil overfor TDN Finans «ikke kommentere spekulasjoner» rundt hvilke muligheter Monarch-situasjonen eventuelt gir for Norwegian. Hun viser til at selskapet på generelt grunnlag foretrekker organisk vekst.Stiger før D-dagenVinnerlisten toppes av Merkur Market-noterte WR Entertainment, som stiger 19,4 prosent til 37 øre.Aksjen kommer dermed tilbake etter en nedtur på rundt 16 prosent fredag i forkant av kvartalstallene samme kveld. Regnskapet viste et , og ble tynget av 3,7 millioner i kostnader i den pågående tvisten mellom administrerende direktør Tasmin Lucia-Khan og gründer Ryan Wiik.Nærmest følger Seabird Exploration 16,1 prosent til 36 øre. Ifølge en børsmelding for 80 millioner aksjer i den nylige emisjonen. Vi tar også med at BergenBio stiger 11,4 prosent til 22,50 kroner.Norske Skog stiger 7,1 prosent til 45 øre. at styret har besluttet å forlenge fristen for å akseptere deres rekapitaliseringsforslag til (i morgen) tirsdag 3. oktober klokken 17:00.I mellomtiden vil forhandlingene fortsette med de forskjellige kreditorgruppene for å få nok støtte til at en redningsplan kan gjennomføres.Hansson kjøper merPhotocure klatrer 5,9 prosent til 28,80 kroner. , har største eier High Seas (Alexander Hansson) kjøpt nye 75.000 aksjer i selskapet til kurs 29,90 kroner.På taperlisten faller bare tre aksjer mer enn nevnte DNO.Øverst på listen trekker Merkur Market-noterte Induct ned 9,3 prosent til 13,25 kroner.Nærmest følger Petrolia på minus 8,6 prosent til 3,20 kroner og Prosafe på minus 7,5 prosent til 22,20 kroner.