Ny Lindorff-analyse: Eldre i betalingstrøbbel

Lindorffs analyse av norsk økonomi for 2. kvartal viser at omstillingstakten i næringslivet øker, og vekst i både nyetableringer og konkurser gir flate konkursandeler.

Kvinne fyller ut bankgiroer. Brevgiro. Betaling pr post. Privat økonomi. Gjeld. Oppgjørets time. Faktura. Gjeld. Banktjenester. Tom kaffekopp. Bo alene. Enslig husholdning. Skriving. FOTO: SCANPIX- - MODEL RELEASED - MODELLKLARERT - - Scanpix
Børs
- Veksten har tatt seg opp. Over tid venter vi at dette vil gi positive utslag i husholdningenes betalingsevne og færre konkurser i næringslivet, noe som vil redusere kredittrisikoen, sier adm. direktør Anette Willumsen i Lindorff Norge.BekymrerVed utgangen av 2. kvartal hadde 255.000 nordmenn betalingsproblemer, og skyldte om lag 40 milliarder kroner. I 2. kvartal var det fem prosent flere personer i Rogaland med betalingsproblemer, sammenlignet med samme periode året før.- Utviklingen i oljebeltet bekymrer. Selv om andelen med betalingsanmerkninger totalt sett i Norge er ned, er det sterk vekst i betalingsproblemene i Rogaland, Hordaland og Vest-Agder, sier Willumsen.De siste fem årene har antall personer med betalingsanmerkninger i Rogaland steget med 23 prosent. 18.328 personer hadde ved utgangen av 2. kvartal betalingsanmerkning i Rogaland. På landsbasis hadde 5,6 prosent av befolkningen betalingsanmerkning. Betalingstrøbbel for de eldreOver de siste fem årene er antall betalingsanmerkninger opp over 60 prosent for de over 66 år. Nesten 17.000 over 66 år har nå betalingsanmerkninger ved utgangen av 2. kvartal.- Eldre har flere boliger, går ut og spiser og reiser like mye. Det er viktig å tilpasse økonomien til det å være pensjonist, sier Lindorff-sjefen.Det siste året er veksten på ti prosent fra utgangen av 2. kvartal 2016. Raskere omstillingOmstillingen av norsk næringsliv innebærer økt kredittrisiko i bedriftsmarkedet på kort sikt. Både antall konkurser og antall aktive aksjeselskaper vokser, som gjør at konkursandelen er stabil.- Samtidig ser vi fortsatt at antall ansatte per konkurs er økende, men alderen på selskapene som går konkurs faller, avslutter Willumsen.