Verdihopp for Borr-rigger

På rekordtid er Borr Drilling i ferd med å bli riggselskapet med den mest verdifulle flåten av jack up-rigger, ifølge tall fra Vesselsvalue.

- I løpet av 10 måneder har vi bygget opp den beste asset-basen i jack up-segmentet i en industri der over halvparten av riggene er over 30 år, sier styreleder i Borr Drilling, Tor Olav Trøim til Finansavisen mandag.Uttalelsen kommer etter at Borr Drilling etter børsens stengetid fredag kunne melde at det har inngått en avtale om kjøp av ni premium jack up-rigger fra PPL Shipyard i Singapore til en total prislapp på 1,3 milliarder dollar, tilsvarende 10,4 milliarder kroner.Siden desember i fjor har det offensive riggselskapet gått fra å ikke eie én eneste rigg i til å ha en stor flåte på 26 jack up-rigger, inkludert åtte som er under bygging og skal leveres fortløpende de neste to årene.Les også: Analytiker om Trøims siste stuntMest verdifullIfølge tall som verdivurderingstjenesten Vesselsvalue.com har satt sammen for Hegnar.no, har altså Trøim og co brukt 10 måneder og tre transaksjoner på å bygge opp verdens mest verdifulle flåte av jack up-rigger målt i flåteverdi.Inkludert kjøpet av de ni riggene fra PPL-verftet, har Borr skaffet seg en flåte på 26 rigger til en total verdi på 3,24 milliarder dollar, tilsvarende rundt 26 milliarder kroner.Anskaffelseskostnaden er på 2,78 milliarder dollar totalt for de 26 riggene som dermed er 460 millioner dollar, eller 3,7 milliarder kroner, mer verdt enn det Trøim-selskapet har betalt for dem.Den nest mest verdifulle flåten av jack up-rigger tilhører Trøims gamle forretningspartner John Fredriksen.Seadrill har en jack up-flåte på 15 rigger verdsatt til 2,92 milliarder dollar, eller om lag 23 milliarder kroner, ifølge Vesselsvalue.En av dagens heteste oppkjøpskandidater, Maersk Drilling, har den tredje mest verdifulle jack up-flåten med en total verdi på 2,06 millioner dollar.Les også: Het oppkjøpskandidat kan være i spillOppkjøpFor to uker siden sirkulerte det rykter om at amerikanske Rowan Companies skal være i samtaler om å kjøpe Maersk Drilling.Hvorvidt oppkjøpet blir noe av er foreløpig høyst usikkert, men det som er sikkert er at dersom det går igjennom, vil det ifølge Vesselsvalue skape den nest mest verdifulle flåten i det globale markedet for mobile offshorerigger totalt, og den desidert mest verdifulle flåten av jack up-rigger.Den kombinerte jack up-flåten til Maersk og Rowan ville hatt en total verdi på 3,68 milliarder dollar, tilsvarende rett i underkant av 30 milliarder kroner. Selv om ikke Rowan skal være i stand til å sluke hele det danske riggselskapet, gjenstår det fortsatt en mulighet til å bli den mest verdifulle jack up-aktøren.- Hvis ikke avtalen går igjennom i sin helhet, er det sannsynlig at Rowan vil gå etter Maersk sine jack up-rigger med en intensjon om å ekspandere nærværet sitt i Nordsjømarkedet, sa senior offshoreanalytiker Charlie Hockless hos Vesselsvalue.com i en kommentar til ryktene.