Aksjen doblet seg på 30 dager - forventer videre kursfest

Spetalen-brødrene har lastet opp. 

21. mars tok meglerhuset Carnegie et, for noen, overraskende grep i riggselskapet Fred. Olsen Energy og dunket til med en dobling av kursmålet til 30 kroner, fra tidligere 15 kroner.Anbefalingen ble oppgradert til kjøp fra hold.Siden har meglerhuset vært svært alene om å inneha den holdningen til Fred. Olsens aldrende rigger som ikke lenger har noen kontrakter på bordet.Rigg-aksjen reagerte samme dag med å stige over 11 prosent til 25,30 kroner, og i ukene som fulgte, fortsatte aksjen videre opp til 29,50 kroner før aksjekursen startet å dale igjen til en foreløpig «all time low» på 8,21 kroner 17.juli.Til tross for fallet har Carnegie opprettholdt troen på at Fred. Olsen, til tross for sin eldre riggflåte, er godt posisjonert for et forventet oppsving i riggmarkedet.Drøye syv måneder senere omsettes aksjen igjen for over 25 kroner.Onsdag steg aksjen 12,89 prosent til 25,40 kroner, og har dermed løftet seg med 104 prosent den seneste måneden. Bare de siste dagene har Fred. Olsen Energy-aksjen løftet seg med nesten 25 prosent etter at det ble kjent at kjendisinvestor Øystein Stray Spetalen har kommet inn på eiersiden i riggselskapet sammen med sin bror Eigil og den tidligere stjernemegleren Ketil Skorstad.  «Young at heart»Mange analytikere har uttrykket stor skepsis til riggselskapet og at flere av deres rigger er bygget på 70-tallet og dermed begynner å bli svært gamle i rigg-målestokk. I en rykende fersk oppdatering med tittelen, «Young at heart», gjentar meglerhuset Carnegie at det generelle synet er at riggalder er en avgjørende faktor når man skal spå hvor vidt rigger vil overleve nok en syklus i offshoremarkedet.Carnegie-analytikerne Frederik Lunde og Lauritz Georg Karvel, deler ikke dette synet. - Vi mener dette er fundamentalt galt, skriver de i oppdateringen.Les også:  Alder ingen hindring- Det som betyr noe for operatørene er track record, den tekniske tilstanden, gjenværende tid til klassing og riggens evne til å gjennomføre arbeidet som etterspørres, fastslår analytikerne.Carnegie mener de fire «midwater» kjerne-riggene til Fred. Olsen tilfredsstiller alle de nevnte kravene og at deres «track record» er upåklagelig med flere tiårs drift i Nordsjøen.  KurseksplosjonMeglerhuset viser videre til at Fred. Olsens «smart stacking»-metode gjør at riggene blir nøye vedlikeholdt og optimalisert mens de venter på nye kontrakter, noe som også reduserer kostnadene knyttet til klassing.Videre skriver meglerhuset at selskapet er fullfinansiert til 2019 og at deres solide likviditet gir fleksibilitet til å gjøre noe med balansen tidligere. Carnegie gjentar at de holder seg til sitt langsiktige positive syn på riggselskapet og opprettholder kjøpsanbefalingen.Kursmålet er fortsatt 30 kroner, men meglerhuset har tidligere åpnet opp for at aksjekursen kan gå mye høyere enn det.Les også:  Åpner opp for kurseksplosjon