Kjøpsrop sendte aksje til topps

Øystein Spetalen, en rekke aksjeanbefalinger og rød Norwegian-dag er blant stikkordene mandag. 

Hovedindeksen på Oslo Børs endte mandagen på 817,85 poeng, etter en oppgang 0,25 prosent.Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 3.973 millioner kroner. Olje/StatoilEt fat Nordsjøolje omsettes for 62,56 dollar, opp 0,79 prosent.Oljeprisen stiger mandag etter helgens maktkonsolidering til den Opec-vennlige kronprinsen Mohammed bin Salman i Saudi-Arabia.Statoil har på vegne av partnerskapet i Fram-lisensen tildelt Aibel EPCI-kontrakten (Engineering, Procurement, Construction, Installation) for Troll C-gassmodulen, går det frem av en melding fra Statoil mandag.Avtalen har en estimert verdi på over 600 millioner kroner. Statoil klatret 1,15 prosent til 167,30 kroner. Spetalen-effektenBjellesauen Øystein Stray Spetalen skapte røre  i Fred. Olsen Energy og Next Biometrics i forrige uke etter at det ble kjent at han hadde kjøpt seg inn i begge selskapene. I løpet av uken som gikk steg Fred. Olsen Energy-aksjen 6,8 prosent, mens Next-aksjen var opp hele 27,9 prosent.I kjølvannet av at Spetalen har dumpet aksjene igjen  falt Next-aksjen 7,38 prosent til 56,50 dollar fatet, mens Fred. Olsen Energy også startet dagen i rødt, men snudde opp til en oppgang på 8,22 prosent til 23,70 kroner etter det ble kjent at investor Tore Aksel Voldberg , har kjøpt 250.000 aksjer, noe som utgjør en eierandel på 0,37 prosent av aksjene. Det største kursfallet sto Targovax for etter at Arctic Securities nedgraderte aksjen til en hold-abfealing fra tidligere kjøp, og senket kursmålet til 12 kroner fra 21 kroner. Targovax endte dagen ned 10,78 prosent til 14,90 kroner, foran Avocet Mining med et fall på 7,89 prosent til 2,10 kroner. NorwegianTotalt 3.148.511 passasjerer reiste med Norwegian i oktober, 381.768 (14 prosent) flere enn i samme måned i fjor, går det frem av en melding fra selskapet. Den totale trafikkveksten (RPK) økte med 29 prosent og kapasitetsveksten (ASK) med 31 prosent. Fyllingsgraden var på 87,4 prosent.- Det er gledelig at et økende antall passasjer velger Norwegian når de skal ut og reise, sier konsernsjef Bjørn Kjos i en melding.Norwegian falt 5,62 prosent til 216,60 kroner.Meglerhus beholder Golden OceanSpareBank 1 Markets gjør ingen endringer i porteføljen denne uken og beholder en litt blandet eksponeringen, hvor Golden Ocean er å finne blant anbefalingene.  Dette begrunnes blant annet med at selskapet er godt posisjonert til å realisere oppsiden som meglerhuset forventer ligger i både rater og skipsverdier fremover.Aksjen er opp 6,06 prosent til 66,50 kroner.Hittil i 2017 er Golden Ocean opp 60,29 prosent, mens aksjen det siste året har steget 123,65 prosent.Ellers i tørrbulk steg Jinhui Shipping og Belships henholdsvis 4,30 og 2,74 prosent, til 9,47 og 4,85 kroner. EMGSABG Sundal Collier oppgraderer Electromagnetic Geoservices (EMGS) til kjøp i en ny oppdatering mandag. Analytikerne i meglerhuset jekker samtidig opp kursmålet til 4,50 kroner, fra tidligere 3,30 kroner. Oppgraderingen sendte aksjen rett til mandagens børstopp, etter en oppgang på 29,02 prosent til 4,09 kroner. Strongpoint StrongPoint har inngått en ny avtale med Russlands største bank , Sberbank, opplyses det i en børsmelding.Selskapet skal levere mer enn 560 CIT-vesker i tillegg til tilleggsutstyr, hvor leveransene ventes i løpet av fjerde kvartal 2017.Nyheten sendte aksjen opp 2,59 prosent til 9,90 kroner.Opera selger unnaOpera Software ASA selger Surf-Easy-virksomheten til Symantec Corporation, opplyses det i en melding mandag.Prislappen er ifølge meldingen satt til 38,5 millioner dollar, tilsvarende 314,2 millioner kroner. Transaksjonen er allerede gjennomført.Opera endte 2,99 prosent til 24,10 kroner. Skjøt fart etter patentbeskyttelseGentrian Diagnostics opplyser i en melding at selskapet har fått godtkjent patentbeskyttelse på sin overvåkningsteknologi.Ifølge selskapet dreier beskyttelsen seg om utstyr og målemetoder for å overvåke behandlingen av pasienter med HIV-infeksjoner.Gentian planlegger nå nasjonale og regionale patentbehandlinger. Aksjen steg 10 prosent til 44,00 kroner.