Aksjene du ikke ville eie i 2017

Å sitte med disse aksjene det siste året har ikke vært en veldig hyggelig reise. God timing kan imidlertid ha gjort deg rik. 

AP Photo/Ted S. Warren
Børs

Med kort tid igjen av 2017, er det mange som kan se tilbake på et svært vellykket år på Oslo Børs.Snaut to timer før børsen stenger for siste gang i år, er hovedindeksen opp nær 20 prosent siden årsskiftet.Det er imidlertid ikke alle aksjene det har vært like heldig å sitte med dette året.Til tross for at oljeprisen har økt er det flere oljerelaterte aksjer som utmerker seg blant aksjene med svakest utvikling i år.Vi ser at det er to seismikkselskaper på listen, og John Fredriksens Seadrill har naturlig nok falt mye som følge av at selskapet er midt i en ekstremt kompleks restrukturering under den amerikanske konkurslovgivningen Chapter 11.  Spetalens spill på et oppsving i supplymarkedet har heller ikke kastet veldig bra av seg. Foreløpig.Selv om avkastningen over året som helhet har vært dårlig, har det vært fullt mulig å tjene gode penger på noen av aksjene dersom timingen har vært god.Polarcus er en av aksjene med svakest avkastning siden årsskiftet, men har likevel hatt en formidabel utvikling på over 80 prosent den seneste måneden.Boligriggselskapet Prosafe ligger paradoksalt nok til å bli den store vinneren på årets siste handelsdag med en oppgang på nær 20 prosent. Flere av aksjene på listen har også vært svært volatile, og dermed gitt gode muligheter for pen avkastning.Norske Skog-aksjen ble forøvrig suspendert 19. desember som følge av konkursen i Norske Skogindustrier AS. Utviklingen gjennom året ga aksjen en tredjeplass på listen over de største taperne. Her er listen over årets ti største taperaksjer (avkastning i parentes): 

  • Seabird Exploration (-97,6 prosent)
  • Seadrill (- 93,2 prosent)
  • Norske Skog (-91,2 prosent)
  • WR Entertainment (- 81,5 prosent)
  • Sino Agro Food (- 76,4 prosent)
  • Aega (- 72,1 prosent)
  • African Petroleum (-68,2 prosent)
  • Polarcus (- 67,2 prosent)
  • S.D. Standard Drilling (-66,9 prosent)
  • Prosafe (-65,9 prosent)

aksjer
oslo børs
Nyheter
Børs