Bienes bokdronning: Håver inn på biebøker

Hun sammenlignes allerede med de største norske suksessforfatterne i vår samtid som Jostein Gaarder, Jo Nesbø og Karl Ove Knausgård.

(Kapital): Maja Lunde har hittil solgt over 600.000 eksemplarer av sin romansuksess Bienes historie. En bok med fire selvstendige historier fra fortid, nåtid og fremtid, med et språk tilpasset tiden historiene omhandler, og der bier spiller en viktig rolle i alle historiene. Den underliggende tematikken for både denne romanen og den andre i det som totalt skal bli en serie på fire bøker, Blå som kom ut nå i år, er miljø og klima.Gitt at Lunde har normalt gode royaltysatser for en forfatter med hennes store boksalg, bør hennes totale royalty fra boken nå ha passert 13 millioner kroner. Lunde oppnådde en ligningsinntekt på 2,8 millioner kroner i 2016 (opp fra 1,5 millioner i 2015), men kan forvente å mangedoble inntektene for 2017. Dette fordi det er i år at boken har tatt av og fløyet høyt også i utlandet. Boken til Lunde er oversatt til 32 språk, og har hittil kommet ut i 18 land.Miljøverninteresserte Tyskland dominerer helt på salget i utlandet til nå. Der har Bienes historie ligget til sammen 37 uker på bestselgerlisten i år, hvorav 14 uker som nummer én, tre uker som nummer to og fem uker som nummer tre.Annette Orre ved Oslo Literary Agency, agent for Lundes utenlandssalg, forteller at suksessromanen til nå har solgt 350.000 eksemplarer i Tyskland, men at de håper å passere 400.000 før julesalget og året er omme.– Vi vet at den har solgt godt over en halv million i utlandet, men nøyaktig hvor mye, vet vi først når vi får inn rapportene på nyåret.I Norge alene har boken solgt i over 150.000 eksemplarer, hvorav ca. halvparten er innbundet og halvparten er pocketbøker. Her selges nå oppfølgeren Blå, som er solgt til flere land den også, men hvor den første oversettelsen av Blå gis ut i Tyskland våren 2018.