Dette forvirrer norske valutainvestorer

Tradere tror på sentralbanksjefens spådom og satser på kronestyrkelse i 2018, kommenterer CMC-strateg Henrik Sommerfelt.

Henrik Sommerfelt, sjef for CMC i Norge. Foto: CMC

Det har vært en røff og uforutsigbar høst for tradere som har investert i den norske kronen. Til tross for at de fleste fundamentale indikatorene i norsk økonomi peker i positiv retning, har kronen svekket seg kraftig, kommenterer CMC-strateg Henrik Sommerfelt. - Euroen har vært nær ved å bikke ti-tallet for første gang siden finanskrisen, og dollaren ligger godt over åtte-tallet. Kronesvekkelsen har fått tradere, kommentatorer og til og med sentralbanken til å klø seg i hodet, skriver strategen.Den samme situasjonen er i Sverige. Den norske og svenske kronekursen varsler krise, men økonomiene viser få tegn til at dette er tilfelle. Begge landene har en sunn vekst og fallende ledighet – spesielt her hjemme har stigende oljepris bidratt positivt. Blant tradere som har ventet på kronestyrkelsen som uteble, har situasjonen blitt beskrevet som «det skandinaviske krone-mysteriet».Etterlengtet løftInflasjonstall fra SSB viste sist uke at inflasjonen var svakere enn ventet og sendte kronen videre ned. Lav inflasjon trekker isolert i retning av lavere rentebane og kan gjøre det vanskelig for Norges Bank å nå inflasjonsmålet. Torsdagens beskjed om at Norges Bank ville fremskynde renteoppgangen fra sommeren 2019 til utgangen av 2018 var derfor etterlengtet for krone-investorene. Det ble også lagt til grunn at kronen skulle styrke seg fremover.Denne spådommen støtter også tradere: en sentimentoversikt for CMCs kunder viser at 78 prosent satser penger på dollar-svekkelse relativt til kronen. Kronen styrket seg umiddelbart på sentralbankens melding, før den falt tilbake igjen målt mot euro og dollar som endte på henholdsvis 9,85 og 8,38 kroner, opplyser Sommerfelt.Thriller-år for kronenTradere har vendt interessen mot den norske kronen og vil følge nøye med på de fundamentale økonomiske indikatorene på nyåret, skriver strategen. Spørsmålet er om den norske sentralbanksjefen får rett i antakelsene om oljeprisen, arbeidsledigheten og globale forhold:

  • Oljeindustrien vil fortsette å være en viktig vekstmotor, både for å bestemme investeringstakten og lønnsveksten. 
  • Sentralbanken legger til grunn at arbeidsledigheten faller videre til under fire prosent og at veksten tar seg videre opp, for at en rentehevning og dermed kronestyrkelse er realistisk. Her spiller utviklingen i eurosonen og blant andre viktige handelspartnere også inn.
  • Voksende gjeldsbeholdning og fallende boligpriser er andre risikofaktorer som kan påvirke rentebeslutninger. 
Dersom spådommen til tradere og sentralbanken slår feil, kan vi derimot se en euro på rekordnivåer. Det er duket for at 2018 blir et thriller-år for den norske kronen, avslutter Sommerfelt.