Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs fredag. Netfonds og analysesjef Roger Berntsen spår åpningen.

Netfonds og analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner relativt flatt i dag.«De asiatiske børsene endte opp fredag (siste handelsdag før jul). Hvorvidt dette vil hjelpe de europeiske børsene eller ei, gjenstår å se. Aksjene på Wall Street (USA) steg for øvrig også i går kveld, dog ikke mye i forhold til nivåene da Oslo børs stengte torsdag (kl. 16.20). Mao. er det ingen ekstra drahjelp å få fra den regionen i dag», skriver Berntsen i morgenrapporten.AsiaDe fleste asiatiske børsene stiger forsiktig fredag, og følger dermed opp rekordflørten i New York   i går kveld.I Tokyo endte Nikkei-indeksen opp 0,16 prosent til 22.902,76, mens den bredere Topix-indeksen la på seg 0,35 prosent til 1.829,08.Finans viste vei, mens bil- og teknologiaksjer utviklet seg mer blandet.I biotek stupte Eisai nesten 15 prosent etter at selskapets Alzheimer-medisin mislyktes i å nå suksesskriterier i sin seneste studie. Eisai utvikler medisinen sammen med amerikanske Biogen, som falt 3,3 prosent på Wall Street i går.Stålgiganten Kobe Steel falt to prosent på et Reuters-oppslag om at tre toppledere visste om dataforfalskning i selskapet.Viser veiI Seoul er Kospi-indeksen opp 0,6 prosent, og velkjente navn som Samsung Electronics og Hyundai Motor er blant vinnerne.«Down under» er Sydney-børsen opp 0,2 prosent, anført av gruve- og oljerelaterte aksjer.I Kina trekker large cap-indeksen CSI 300 ned 0,2 prosent, mens Shanghai Composite står i pluss 0,1 prosent.Hang Seng i Hong Kong er opp 0,4 prosent, med finans, eiendom og teknologi i toppen av vinnerlisten.Asia-oversikten her.OljeprisenBrent-oljen er fredag morgen ned 0,14 prosent til 64,81 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,27 prosent til 58,20 dollar fatet.Til sammenligning stod Brent-oljen i 64,24 dollar fatet ved børsens stengetid torsdag.Tekniske nivåer«Hovedindeksen på Oslo Børs, osebx, steg 1,1 prosent til 807,93 poeng torsdag. Indeks har motstand ved 820, mens 801, 782 og 742 er tekniske støttenivåer. Den senere tiden har volumet vært større på dager med nedgang enn på dager med oppgang, noe som er et lite svakhetstegn», heter det fra Christiania Securities.

USADe amerikanske børsene steg forsiktig torsdag.Dow Jones endte opp 0,23 prosent til 24.782,29, Nasdaq 0,06 prosent til 6.965,36, mens den bredere S&P 500-indeksen la på seg 0,20 prosent til 2.684,57.Alle tre nøkkelindeksene flørtet med sluttrekordnivåer, men endte 0,4-0,6 prosent under.På makrofronten kom jobless claims  inn på den skuffende siden, mens Philly Fed-indeksen  overrasket veldig positivt. BNP-veksten i 3. kvartal ble revidert ned  fra 3,3 til 3,2 prosent.SkatteletteFlere tungvektere fikk seg et løft etter å ha varslet lønnsøkninger, bonuser og byggeprosjekter som følge av skattereformen.President Donald Trump er høyst forventet å signere lovforslaget som passerte Representantenes Hus onsdag .Comcast, AT&T og Wells Fargo var alle blant vinnerne, med oppganger på 0,9-3,6 prosent, mens Boeing gikk tilbake én prosent. - Dette er virkelig store selskaper som definitivt vil dra nytte av lavere skatter. Det er reelt håp om at skattekuttene vil stimulere økonomien, noe de også var ment å gjøre, sier direktør Adrian Day i Adrian Day Asset Management til CNBC.Les hele USA-kommentaren her. Oslo BørsDet var god stemning torsdag på Oslo Børs. Hovedindeksen endte på 807,93, opp 1,10 prosent.Det ble omsatt aksjer for 4,3 milliarder kroner. Les hele børskommentaren her.Dette skjer i dag:Makro, Norge (SSB)
 • Arealbruk i tettsteder, 1. januar 2017
 • Skatt for selskaper, 2016
 • Offentlige foretak, regnskap, 2016
Tallene legges som vanlig frem klokken 08:00.To timer senere legger NAV frem tall for registrert ledighet i desember.Makro, utenlands
 • Tyskland (08:00): Forbrukertillit, januar
 • Frankrike (08:45): BNP endelig, 3. kvartal
 • Storbritannia (09:00): PPI, november
 • Sverige (09:30): Detaljhandel, november
 • Storbritannia (10:00): Handelsbalanse, oktober
 • Italia (11:00): Industritillit, desember
 • Italia (11:00): Forbrukertillit, desember
 • USA (14:30): Personlig inntekt, november
 • USA (14:30): Varige goder foreløpig, november
 • USA (14:30): Personlig forbruk, november
 • USA (14:30): PCE kjerne, november
 • USA (16:00): Nyboligsalg, november
 • USA (16:00): Michigan endelig, desember
Av børsrelaterte hendelser tar vi med at Emas Offshore legger frem tall for sitt 4. kvartal.Kilder: Oslo Børs, SSB, TDN Direkt