DNB advarer: Dette kan løfte renten i 2018

DNB Markets opererer med en prognose om uendret norsk styringsrente frem til september 2019. Ifølge Jeanette Strøm Fjære og Kyrre Aamdal bygger det blant annet på en forventning om at det fortsatt vil være ledig kapasitet i norsk økonomi i 2018, tross en gradvis videre bedring i arbeidsmarkedet.- Om premissene blir annerledes, kan vår vurdering av norsk pengepolitikk endre seg, skriver DNB Markets i en ny rapport, og trekker frem fire premisser som kan trigge en renteoppgang allerede i 2018.1. Kronekursen løfter importert inflasjon2. Sentralbanker strammer til hos viktige handelspartnere3. Boligmarkedet snur ved nyttår4. Arbeidsmarkedet strammes til og lønnsveksten tar avHver for seg vil de alternative premissene neppe gi overvektsannsynlighet for en renteheving fra Norges Bank i 2018. En kombinasjon av premissene kan imidlertid gjøre susen, slår DNB Markets fast.- For eksempel kan en raskere pengepolitisk innstramning hos våre handelspartnere, kombinert med en raskere bedring av arbeidsmarkedet og et overraskende sterkt lønnsoppgjør for 2018, være nok til at Norges Bank hever renten mot slutten av 2018, skriver Strøm Fjære og Aamdal.- Et ytterligere, om enn midlertidig, løft til inflasjonen av en fortsatt svært svak kronekurs, ville gjøre sannsynligheten for rentehopp enda større. Om vi på toppen får ny fart i boligprisene, og uro rundt faren for finansielle ubalanser, vil en renteheving i 2018 være svært sannsynlig, slår analytikerne fast.DNB Markets anser det imidlertid som lite sannsynlig at alle disse faktorene inntreffer på en gang.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også