Håver inn på akevitt

Ved årtusenskiftet fantes det fire jule-akevitter på det norske markedet. I dag er antallet 28. Nær halvparten av disse produseres av Det Norske Brenneri.

Børs

(Finansavisen): Ved Det Norske Brenneris datterselskap K. G. Puntervold i Grimstad har det blitt jobbet på spreng i november og desember. - Totalt har vi fylt 400.000 miniatyrflasker (5 cl.) for hånd. 234.000 av disse er ulike juleakevitter, og resten er Harahorn gin, forteller gründer og medeier i Det Norske Brenneri, Odd J. Nelvik. til Finansavisen.Miniatyrflaskene brukes blant annet til en julekasse med ti av brenneriets ulike juleakevitter.- Vi har laget 10.000 julekasser, og vi selger for øyeblikket 500-600 kasser om dagen, sier Nelvik til Finansavisen.Julen står for over 43 prosentI desember i fjor ble det solgt 401.000 liter akevitt på polet, tilsvarende 31,3 prosent av et samlet akevittsalg på 1.282.000 liter i 2016. November og desember sto samlet for 43,3 prosent av totalen.- Vi ga ut vår første juleakevitt i 2011. I fjor hadde vi fire juleakevitter, og i år har vi økt til 13. Vi har firedoblet vårt julesalg i år, sier gründeren til avisen.Gilde Juleaquavit fra Arcus er det klart største enkeltproduktet blant juleakevittene, mens Arvesølvet Juleakevitt er det største fra Det Norske Brenneri.Det Norske Brenneri ble startet i 2011, og begynte samme år å produsere Arvesølvet ved K. G. Puntervold. Tre år senere ble brenneriet kjøpt av Det Norske Brenneri, skriver Finansavisen.Siden har omsetningen ligget på mellom 20 og 23 millioner kroner, men i år ventes et kraftig løft. Blant annet ligger Arvesølvet an til en vekst på 20 prosent i år.Fra 7.000 til 50.000 literHan regner med at omsetningen i K. G. Puntervold vil lande på over 35 millioner kroner i 2017.- Dette skyldes blant annet de nye akevittproduktene, men også suksess med vår Harahorn gin, som vi lanserte i 2015. Produktet har tatt av på flere markeder, som for eksempel Tyskland og USA, forteller Nelvik til avisen.I fjor ble det eksportert Harahorn gin for 264.000 kroner, og i år har eksporten økt til over 5 millioner kroner.- Vi produserte 7.000 liter Harahorn i 2016 og har i år akkurat passert 50.000 liter, opplyser Nelvik til Finansavisen.

akevitt
juleakevitt
jul
det norske brenneri
k.g. puntervold
Nyheter
Børs