Hermanrud: Pussig nok tror jeg disse kan være gode kjøp

- Hadde jeg hatt nyttårsraketter i år, hadde nok en av disse vært med der, sier sjefstrateg Peter Hermanrud.

Peter Hermanrud - Foto: Finansavisen

- Jeg er litt skeptisk til bank. Jeg er redd for at det kan vise seg at dette boligtrøbbelet ikke er så midlertidig som mange tror, og at det bare fortsetter, sa Peter Hermanrud, sjefstrateg i Sparebank 1 Markets, da han gjestet HegnarTV 21. desember. SE HELE JULESENDINGEN HER!- Det betyr at prisen faller fra 80.000 til 70.000 per kvadratmeter på nybygg, også tar de en pause for så å bygge mye mer, sier Hermanrud, som i begynnelsen av desember sendte ut en analyse på hans syn på boligmarkedet.Han ser klar risiko for at boligprisen skal vesentlig ned.- Den risikoen er så stor at jeg vil ta hensyn til den.- Ikke boliglånene som er farligHvilke banker er det som sitter ille til?- DNB, først og fremst. Det er de som er mest eksponert. Det er ikke boliglånene som blir farlig, det er næring, svarer Hermanrud, og fortsetter;- Det første året tenker jeg spesielt på handel. Det går allerede dårlig med handel, og hvis nordmenn føler seg fattige, så bruker de mindre penger, og da kan en allerede dårlig handelsnæring, få mer problemer, sier Hermanrud.- Deretter er det byggenæringen som kan bli rammet. Ikke shortkandidater- De kursene har falt allerede, både for Selvaag, Veidekke og AF Gruppen. De har falt kraftig, skyter Hegnar inn fra sidelinjen.- Ja, de skal du ikke shorte, sier Hermanrud- Pussig nok, tror jeg de kan være gode kjøp nå. De har falt så mye og de har tatt tapet allerede, sier Hermanrud og fortsetter;- Her har jeg to tanker i hodet samtidig: noen aksjer har falt veldig mye på boligprisfallet allerede, og akkurat nå flater boligprisen ut og da tror jeg nettopp du kan få en rekyl i Selvaag Bolig, Solon og Veidekke. Mens andre aksjer, bankaksjene har ikke fått noen smell i det hele tatt på detet boligprisfallet. Men kommer det ti prosent fall til i boligprisene, så kan jeg faktisk love at bankene skal ned.- De ti første prosentene tåler de, men de tåler ikke 20. Det viser seg for veldig mange økonomier og veldig mange børser; blir boligprisfallet  for stort, smitter det for mye på økonomien. Hvilket betyr at det smitter tilbake på boligprisene og det smitter over på bankenes utlånstap, oppsummerer Hermanrud.Nyttårsrakett?Sjefstrategen tror boligprisfallet er over for denne gang, men utelukker ikke at det kan komme tilbake for full styrke på slutten av 2018.- Som kortsiktig investering tror jeg boligaksjene er veldig gode, men jeg ville ikke turt å sitte med de ut året 2018, sier Hermanrud.- Hadde jeg hatt nyttårsraketter i år, hadde nok en boligutvikler vært med der. Selvaag Bolig, kanskje, sier Hermanrud.