Søndagens aksjetips

Det er fremdeles to mulige retninger på Oslo Børs i romjulen og de første ukene i 2018, men den ene er nå mer sannsynlig enn den andre.

Trader på Wall Street - Foto: AP

Hovedindeksen steg 2,0 prosent sist uke, fra 790,76 til 806,68.Den siste måneden har hovedindeksen likevel falt 0,2 prosent, mens den er ned 1,9 prosent fra toppen.Siden nyttår er oppgangen på 18 prosent. De siste 12 månedene er Oslo Børs opp 19,4 prosent. Til sammenligning var oppgangen på 5,9 prosent i 2015 og 12,1 prosent i 2016.Dette lover godtForrige søndag skrev vi at det var to muligheter, og det er det fremdeles, men sannsynligheten for den ene er nå større.Hovedindeksen brøt 800-nivået og 50-dagers glidende gjennomsnitt i løpet av uken, og dette var nivået som måtte brytes for å signalisere at det var mulig med et lite rally gjennom julen og inn i det nye året. Kanskje opp mot 820 igjen? RSI brøt også tilbake over 50-nivået og det ble etablert en liten omvendt hode-skulder med halslinje på 800-nivået. Dermed ligger mye til rette for at det kan komme en opptur på Oslo Børs, gjennom romjulen og inn i det nye året.Det eneste som da mangler er at hovedindeksen korrigerer tilbake mot 800-nivået og bekrefter halslinjen, før den snur opp igjen mot gamle høyder. Det kan skje i romjulen.I øyeblikket er dette den mest sannsynlige utviklingen de neste ukene, og bekreftelsen kommer ved brudd på 809-nivået på stigende omsetning.Vær obs på detteSå lenge den fallende trendlinjen i toppen signaliserer en brems i stigningstakten, kan en oppgang mot tidligere all-time high på 822 imidlertid bli forbigående.Skulle hovedindeksen falle under halslinjen og 50-dager glidende gjennomsnitt på 800-nivået, kan hele oppturen i beste fall bli utsatt. Skulle den fortsette ned, og falle under den forrige bunnen på 782 og bunnlinjen i den stigende sekundærtrenden, kan det åpne for videre fall. Da er det heller ikke så mye teknisk støtte før ned mot 200-dagers glidende gjennomsnitt og bunnen i den bredere trenden på rundt 760.Skjer det kommer også 722-nivået innen rekkevidde - ned 9,6 prosent til og ned 12 prosent fra toppen på 822. I så fall vil også bunnlinjen i den stigende hovedtrenden bli brutt.Dette er i øyeblikket den minst sannsynlige utviklingen.Nye forutsetningerFortsetter den fallende trendlinjen i toppen av RSI-chartet å dominere vil det bremse stigningstakten, men selv om den omvendte hode-skulder formasjonen skulle bli annullert vil det fremdeles være håp.Det er blitt etablert en ny bunn i RSI-chartet, som fremdeles gir en positiv undertone og en positiv trend. Fortsetter den kan det fremdeles være mye å gå på.Som vi har antydet tidligere kan 1.000 da være innen rekkevidde på lengre sikt - i løpet av de kommende tre årene.