Forhatt kryptovaluta gikk 16-gangeren - så gikk halvparten av verdien tapt

På en måned har den forhatte kryptovalutaen gjort 16-gangeren og så tapt halvparten av sin verdi. Samlet verdi på alle kryptovalutaene daler.

Ripple-kursen lå i går morges på 1,83 dollar, etter et stup på 24 prosent på 24 timer. For bare en uke siden virket den digitale valutaen ustoppelig, med en oppgang på 1.500 prosent på en måned og kryptoverdenens nest høyeste markedsverdi, skriver Finansavisen.4. januar stod Ripple i 3,84 dollar.Fenomenet medførte at Ripple Labs’ adm. direktør og gründer, Chris Larsen, i noen timer hadde en nettoformue på nesten 500 mrd. kroner og var verdens åttende rikeste mann. Ennå ikke i brukRipples raske opptur skapte ifølge avisen mye hat blant purister i bransjen, ettersom Larsen har gjort et poeng av å samarbeide med tradisjonelle banker og kredittkortutstedere – og dermed brutt med kryptopionerenes visjon om å «frigjøre» folk fra verdens finansgiganter.Valutaens skyhøye markedsverdi, rundt 1.000 mrd. kroner på det meste, førte dessuten til at mange eksperter stilte kritiske spørsmål rundt ripples bruksverdi.Flere påpeker at Visa, American Express, UniCredit, UBS, Banco Santander og Ripple Labs’ øvrige partnere per i dag bruker selskapets nettverk, men ikke dets digitale valuta. Antallet transaksjoner som hittil er blitt gjennomført er heller ikke imponerende.Ny kraftig smellSom Hegnar.no skrev onsdag var den samlede verdien på alle kryptovalutaene sist søndag på 835,5 milliarder dollar. I løpet av onsdagen ramlet verdien under 700 milliarder dollar og i morgentimene torsdag falt verdien videre til 628 milliarder dollar.Fallet fra toppen i helgen er dermed kommet opp i 207,5 milliarder dollar, tilsvarende 24,8 prosent og 1.677 milliarder kroner.Fallet kommer også til tross for at antallet markedsplasser som dekkes på coinmarketcap.com har økt med 169 siden søndag, til 7.819. Antallet kryptovalutaer har i tillegg økt til 1.408, som er 24 flere enn sist søndag.Tror på «shake-out»Temaet ingen kom unna på årets Skagenkonferanse onsdag, var ikke overraskende – bitcoin.- Jeg er vel blitt spurt 12–15 ganger om bitcoin allerede, sa foredragsholder, forfatter og «millennials»-ekspert Matt Britton, ifølge Finansavisen.- Jeg tror på en «shake-out» som vil ende med at ganske få aktører står tilbake blant kryptovalutaene, på samme måte som under IT-boblen da Ebay og Amazon sto tilbake som vinnerne, mener han.Også adm. direktør i Skagen Fondene, Øyvind Schanke, mener ifølge avisen det er gode grunner til å utvise en viss skepsis.- En boble er som kjent når prisingen avviker betydelig fra fundamentalverdien. Men med bitcoin har du jo ingen fundamentalverdi å forholde deg til, så jeg kan vanskelig si om det er en boble eller ikke, sier Schanke.- Men her handler det om hva nestemann er villig til å betale. Og med tanke på at 95 prosent av bitcoin-investorene er menn, kan jo den prisen bli ganske så høy, sier han med glimt i øyet, ifølge Finansavisen.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker