Kilder: Røkke nær kjøp av rigg til 4,1 milliarder

Rigg-avtale skal være et skritt nærmere, ifølge kilder.

Aker-systemet skal være svært nær en endelig avtale om å kjøpe den halvt nedsenkbare «harsh environment»-riggen «Stena MidMAX».Det opplyser kilder til Hegnar.no.Prisen skal ifølge kildene være avtalt til 501 millioner dollar, tilsvarende rett i underkant av 4,1 milliarder kroner. Etter det Hegnar.no erfarer skal riggen leveres tidlig i 2019, etter å ha gjennomgått noen tilpasninger for Aker BP som etter sigende skal benytte riggen, men dette er foreløpig ikke bekreftet. Ryktene ble først omtalt av bransjenettstedet Upstream i midten av september.En ikke-navngitt kilde uttalte til bransjenettstedet at Aker-gruppen var nær en avtale og at daværende Akastor-sjef Kristian Røkke skulle ha vært i samtaler med det koreanske verftet Samsung Heavy Industries som eier riggen.- Partene er nær ved å fullføre transaksjonen. Det er rett rundt hjørnet, sa kilden.Ifølge kilden ville det bli lansert en påfølgende anbudskonkurranse for en driftskontrakt for riggen, der Odfjell Drilling kunne være en potensiell kandidat.En talsmann for Aker ASA bekreftet til bransjenettstedet at de så på muligheter, men at de ikke kunne si hvem de snakket med.Det er ikke kjent nøyaktig hvilket selskap i Røkke-systemet som skal være nær ved å kjøpe riggen.Hegnar.no har vært i kontakt med talspersoner i Aker-systemet som ikke har hatt kjennskap til saken.- Hvis vi hadde kjøpt, hadde vi meddelt dette til markedet. På generelt grunnlag ønsker vi ikke å kommentere potensielle salg og investeringer i Akastor, uttalte finansdirektør i Akastor, Leif Borge, til Hegnar.no tirsdag ettermiddag.Ifølge kilden til Upstream ville det bli opprettet et eget selskap som skulle eie riggen.«Man kan også se for seg «sale/leaseback»-løsninger som involverer Ocean Yield for å minimere kravet til forhåndsbetaling, fordi kapitalutvidelser i Akastor er mer komplisert som følge av den norske stats eierskap. Avhengig av pris, struktur og kontraktsmuligheter, kunne timingen ved å kjøpe riggeiendeler vært innvannende for Akastor etter vår syn, selv om vårt hovedscenario er at Akastor vil selge sine gjenværende eiendeler», het det i et notat fra kredittanalytikerne i ABG Sundal Collier som ble publisert dagen etter artikkelen i Upstream.Kansellering«Stena MidMAX» ble opprinnelig bestilt av Stena Drilling i 2013 for rundt 800 millioner dollar, og skulle leveres i mars 2016.Det koreanske verftet Samsung Heavy Industries klarte imidlertid ikke å levere riggen i henhold til avtalt tidspunkt.I starten av juni i fjor informerte Stena Drilling det koreanske verftet om at det ville benytte retten sin til å kansellere kontrakten for byggingen av riggen.Riggselskapet fremmet også et krav om å få tilbakebetalt 215,4 millioner dollar som det allerede hadde betalt i forhåndsavdrag, samt påløpte renter.I tillegg ble det opplyst at Stena ville forfølge krav om kompensasjon relatert til kostnader i forbindelse med prosjektet.Attraktiv rigg«Stena MidMAX» som er en sjettegenerasjonsrigg designet for værharde områder, tilhører en kategori særdeles attraktive rigger som mange aktører har ønsket å få tak i, og det var derfor ikke ventet at den ville ligge urørt lenge.Riggmeglerhuset Bassøe Offshore varslet tidligere i år at det faktisk kunne oppstå et underskudd på denne typen rigger på norsk sokkel.Les også: Snart kan det bli riggmangel i NorgeAv de fire som har ligget til salgs ved forskjellige verft i år, har tre allerede fått nye eiere.John Fredriksens Northern Drilling har som kjent skaffet seg de kansellerte riggene «West Mira» og «Bollsta Dolphin» som opprinnelig ble bestilt av henholdsvis Seadrill og Fred. Olsen Energy.For én uke siden ble det klart at Sembcorp Marine hadde solgt «West Rigel» som opprinnelig ble bestilt av North Atlantic Drilling, for 500 millioner dollar.Kilder opplyste til Hegnar.no at det var det de britiske kapitalforvalterne Hayfin Capital Management og Breakwater Capital som fikk tilslaget på den kansellerte NADL-riggen.Les også: Britiske kapitalforvaltere ble riggeiere