Kryptogründer rikere enn Kamprad

Chris Larsen er mannen bak kryptovalutaen ripple. Ripple har den seneste måneden gjort 15-gangeren.

Børs

(Finansavisen:) Mens bitcoinkursen fortsatt er rundt 20 prosent lavere enn for tre uker siden, har rivalen ripple i den seneste måneden gjort 15-gangeren. Toppsjef Chris Larsen i Ripple Labs ble samtidig verdens åttende rikeste person, foran blant andre Ikea-gründer Ingvar Kamprad og Larry Ellison i IT-giganten Oracle, skriver Finansavisen.Torsdag ettermiddag hadde Larsen en formue på minst 480 milliarder kroner.«Satans kryptovaluta»Ripple regnes av kryptoentusiaster omtrent som Satans verk, ettersom valutaen benytter et sentralisert transaksjonssystem og er blitt populær blant etablerte betalingsformidlere.Bransjens ideologer mener dette ifølge avisen strider imot en grunntanke bak kryptovaluta; å unngå dagens banksystem og desentralisere behandlingen av overføringer.I november begynte imidlertid både American Express og Banco Santander å benytte Ripple Labs’ lynraske og kostnadseffektive nettverk for internasjonale betalinger, og senere skal også valutaen ripple tas i bruk.Ripple-systemet håndterer både digitale og tradisjonelle valutaer, i tillegg til mer eksotiske verdier, som mobiltelefonminutter og bonuspoenger.Voldsom kursoppgangDet San Francisco-baserte selskapet meldte i desember dessuten om en avtale med Visa, og dermed skjøt kursen til himmels.Ripples markedsverdi passerte på onsdag 100 milliarder dollar, noe som innebar at bare bitcoin var større. Oppturen fortsatte den følgende dagen, blant spekulasjon om at Coinbase ville begynne å tilby valutaen.På det meste var nivået 149 milliarder dollar, tilsvarende 1.200 milliarder kroner. Det falt deretter med rundt 20 prosent etter at den populære kryptomegleren benektet ryktene, skriver Finansavisen.Suksessrik seriegründer57-årige Chris Larsen er ingen nykommer i Silicon Valleys IT-verden. Under dotcom-boblen på slutten av 1990-tallet startet og ledet han blant annet det nettbaserte boliglånselskapet E-Loan, som i 2005 ble solgt til Banco Popular for rundt 2 milliarder kroner.I det følgende året fokuserte han ifølge avisen på en markedsplass hvor folk kunne låne direkte til hverandre, Prosper, og i 2012 ble Ripple Labs lansert.Larsen er også kjent som en aktiv forkjemper for digitalt personvern. I motsetning til kryptovalutaer som monero, gir ripple imidlertid ikke anledning til å gjennomføre anonyme pengeoverføringer.

kryptovaluta
ripple
ingvar kamprad
Nyheter
Børs