Norge har verdens femte største flåte

Den totale verdien til den norske flåten er på over 300 milliarder kroner. Med oppsving i olje og offshore, vil den øke kraftig i årene som kommer.

Den norskeide skipsflåten er den femte mest verdifulle i verden, viser en oversikt fra verdivurderingsbyrået Vesselsvalue.Samlet verdi er på 42,9 milliarder dollar, tilsvarende 331 milliarder kroner. Norges interesser i shipping er sterkt eksponert mot olje og offshore, og siden oljeprisen startet det kraftige fallet i 2014, har verdien på offshore-relaterte fartøy falt kraftig.Oljeprisøkningen gjennom 2017 har imidlertid ført til økt interesse for disse segmentene.- Det er fordelaktig for norske rederier da det burde føre til et oppsving i de deprimerte verdsettelsene for offshore eiendeler, skriver Vesselsvalue i en oppdatering.Ikke overraskende har Norge den mest verdifulle flåten av flyttbare boreinnretninger. Totalt verdi av dette segmentet oppgis til rett over 14 milliarder dollar, eller om lag 108 milliarder kroner. Dominerende grekereHellas råder over den desidert mest verdifulle flåten i verden.Vesselsvalue verdsetter den greske flåten til 99,6 milliarder dollar, tilsvarende 767 milliarder kroner, eller mer enn dobbelt så mye som den norske flåten.- Den sterke greske forpliktelsen til de globale shipping-markedene vil sannsynligvis ikke endres, da andre, blant annet Tyskland, kvitter seg med eiendeler, skriver Vesselsvalue. Nummer to og tre på listen er Japan og Kina med flåter verdt henholdsvis 89,1 milliarder dollar og 83,5 milliarder dollar.Japan har de mest verdifulle flåtene innen både tørrbulk og LNG-frakt. USA har den fjerde mest verdifulle flåten med en verdi som er drøyt fire milliarder dollar mer verdt enn den norske.Danmark sniker seg inn på tiende plass, hovedsaklig på grunn av den store containerflåten som A.P Möller Maersk er i besittelse av.


Les også