Slik skatter du av bitcoin

- Alle penger man har plassert utenfor Norge skal rapporteres til Skatteetaten, sier Lene Ringså, seksjonssjef i rettsavdelingen til Skatteetaten. 

De fleste som har kjøpt kryptovaluta har satt inn penger på en konto kalt «wallet» hos en markedsplass utenfor Norge. Det betyr ikke at du slipper skatt, ifølge DN. - Alle penger man har plassert utenfor Norge skal rapporteres til Skatteetaten, og siden mange utenlandske tjenester ikke rapporterer automatisk til Skatteetaten er det opp til hver enkelt å gjøre det selv. Å unnlate å oppgi at man har penger eller kryptovaluta utenfor Norge kan gi tilleggsskatt, sier Lene Ringså, seksjonssjef i rettsavdelingen i Skatteetaten, til avisen.Hun forklarer at tilleggsskatt er en sanksjon som kommer i tillegg til den skatten man skulle ha betalt, omtrent som en bot.Fordi kryptovaluta regnes som formue på lik linje med sparepenger, fond, aksjer og eiendeler du kan selge for penger, må beholdningen din av den kryptovaluta føres opp i skattemeldingens post 4.5.4 «Annen skattepliktig formue».  Da er det verdien i norske kroner ved årsskiftet som gjelder.Ifølge avisen regnet gevinst fra salg av kryptovaluta som kapitalinntekt og føres i post 3.1.12 «Annen inntekt» i skattemeldingen. Tap på salg føres i post 3.3.7 «Andre fradrag».– I prinsippet skal man ta med alle transaksjoner i denne utregningen, også når man har handlet én kryptovaluta mot en annen. Vi har ikke noe fasitsvar på dette, og skjønner at det kan være veldig vanskelig å fastsette gevinst og tap på slike transaksjoner, sier Ringså til DN.