Telemarking tjente 750 millioner

Investor Kjetil Holta tror ikke toppen er nådd i aksjemarkedet. - Det kan stige 10 prosent til, sier han.

Børs

(Finansavisen): - Det blir helt feil å vekte seg ned i påvente av et fall, noe flere investorer gjorde for noen år tilbake. Siden den gang har de gått glipp av en så stor oppgang at de vil ligge bak selv om markedet stuper 30–40 prosent, sier investor og milliardær Kjetil Holta.Ser ingen skjær i sjøen- Økning i rentenivået kan påvirke utviklingen i aksjemarkedet, men det er lite som tyder på oppgang der. Dramatiske politiske hendelser og krig anser jeg heller ikke som veldig sannsynlig.Holta mener det ikke er noe argument for at det globale aksjemarkedet har steget i over 100 måneder.- Det bakspeilet har ingen verdi. Det kan komme et krakk, men da må det skje noe som utløser det, sier han til Finansavisen.Det gjelder å bygge en aksjeportefølje med de selskapene man har tro på, ha is i magen og holde stø kurs.Tok gevinstInvesteringsselskapet forvalter ifølge Finansavisen totalt 3,5 milliarder kroner, hvorav 1,4 milliarder er plassert i aksjer. I 2017 tjente selskapet i overkant av 750 millioner kroner, som følge av flere større nedsalg, mot 340 millioner i 2016.Det største var i Active Brands, som blant annet står bak klesmerkene Johaug og Dæhlie. Finansavisen har tidligere omtalt at reduksjonen fra 70 til 20 prosents eierandel skal ha gitt en gevinst på rundt 500 millioner kroner. I tillegg gikk Holta Invest ut av farmasiselskapet Weifa, med en gevinst på rundt 40 millioner kroner.- Vi solgte oss også betydelig ned i fiskesektoren før det store fallet, med en formidabel gevinst. Nå har vi rundt 23 prosent av porteføljen i helse-, 15 prosent i finans-, 13 prosent i konsum- og 13 prosent i energiaksjer, forteller Holta til Finansavisen.Kan stige 10 prosent til- Aksjer vil gjøre det bedre enn både eiendom og obligasjoner, så et annet poeng er at det ikke finnes alternative aktivaklasser. På grunnlag av rentenivået og tilgangen på kapital har aksjemarkedet definitivt ikke nådd toppen, sier han til avisen.- Hvis oljeprisen holder seg over 60 dollar og fiskesektoren bunner ut, kan Oslo Børs stige 10 prosent til.Han er heller ikke bekymret for at prisningsnivået har økt, og venter at inntjeningen til selskapene vil svare for høye P/E-verdier.- Historisk sett er pris/bok over snittet, men det kan godt vise seg at de bokførte verdiene til flere selskaper er undervurdert, sier han til Finansavisen.

kjetil holta
holta invest
aksjemarkedet
Nyheter
Børs