- Du kan tjene ekstremt mye nå

Rigganalytiker Janne Kvernland serverer mer spenning enn en krimforfatter og treffer bedre enn noen andre i finans.

(Finansavisen): I 2015 utga hun sitt hovedverk. Det handlet om døden, var basert på en sann historie og inneholdt friske spådommer om fremtiden. Utgivelsen ble utsolgt og utskjelt.- Det var ikke meningen å straffe noen, sier Janne Kvernland (35) i dag.- Ekstremt mye pengerI høst kom hennes siste store utgivelse, også denne med sterke spådommer. «Entering when the time is right can be extremely profitable», sto det å lese. - Men det er sant. Du kan tjene mye penger nå. Ekstremt mye penger. Jeg prøver bare å være ærlig, sier hun til Finansavisen.Finansanalytikeren i Nordea Markets dekker riggbransjen. Hun har truffet så godt med sine spådommer at hun ble utnevnt av Kapital til landets beste på rigg.Kvernlands hovedverk het «The rig death list», en oversikt over hvilke oljerigger som kunne overleve og hvilke som hadde kurs for en sikker død.- Alle så at det var for mange rigger i verden. Listen viste at det for mange selskaper så veldig dårlig ut, sier Kvernland til avisen.Listen har nå levd i et par år, og Kvernland har kunnet krysse av i margen for rigg etter rigg.- Fra 2014 til 2017 sendte jeg ut mange anbefalinger der jeg spådde en kraftig nedside for mange aksjer. Hvis du hadde shortet rigg i 2014 og sittet på det lenge hadde du gjort en kule, men i praksis er det et veddemål som var vanskelig å gjennomføre i et så volatilt marked, sier analytikeren til Finansavisen.Hold deg unna restruktureringKvernland var negativ lenge. 28. september i fjor utga hun rapporten «The dawn of a new era». Her spådde hun at bunnen i riggmarkedet var passert.Favorittene var amerikanske: Ensco, Transocean og Rowan Companies. Selskaper som kunne komme i spill ble utpekt som Odfjell Drilling, Northern Drilling og Borr Drilling. Men hold deg unna selskaper som står foran restrukturering, oppfordret rigganalytikeren. Seadrill, North Atlantic Drilling, Pacific Drilling og Fred. Olsen Energy.- Etter rundt tre år med negative nyheter så jeg tegn til bedring. Sektoren har vel gått nesten 50 prosent siden det. Det var veldig bra timing. Og vi tror det skal videre opp. Historisk har markedet gått veldig mye gjennom en syklus, og det er da man kan tjene penger, forteller hun til Finansavisen.Gjeld er dødenUnder nedturen så mange investorer seg blinde på riggenes alder. Det var naturlig å holde på selskapene som hadde nye rigger. Men det skulle vise seg at de gamle naturlovene fortsatt gjaldt.Det er ikke fallende aksjekurser som tar livet av en investor eller et selskap. Det er gjelden, mener Kvernland.- Hele åtte riggselskaper måtte gå for chapter 11, altså konkursforhandlinger. Mange av disse hadde nyere rigger. De som har greid seg best er de amerikanske, som har lang løpetid på obligasjonene, forklarer analytikeren til avisen.- Kan være store penger- Jeg liker at det er syklisk. I perioder kan det være store penger å tjene ved å treffe riktig. I tillegg er Norge et sted med veldig kompetente rigg-investorer. - Hva hvis du bommer denne gangen – at det vi ser er en «dead cat bounce»?- Jeg har vært veldig negativ til sektoren i flere år. Nå er jeg trygg på at vi står overfor en ny oppgang, sier Kvernland til avisen.Nå er det altså «The dawn of a new era» som gjelder. Nye formuer kan bli til. Det mange glemmer, mener hun, er at en markedsutvikling ikke bare er avhengig av riggrater.- Fremover vil det komme en flod av kapital. Mye penger skal inn i denne sektoren fra investorer som vil posisjonere seg for en oppgang. Norske investorer er tidlig ute og kjøper denne sektoren. Tradisjonelt vil en sektor som har falt så mye også gå veldig mye opp i starten av en oppgang, sier hun til Finansavisen.