<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fire av fem banksjefer usikre på om de klarer nytt krav

En ny undersøkelse av analyseselskapet Experian viser at fire av fem beslutningstakere i Europa ikke er trygge på at kan møte de nye IFRS 9-reguleringene.

Publisert 22. feb. 2018 kl. 13.59
Oppdatert 22. feb. 2018 klokken 14.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 274 ord
Morten Brakestad

Ikke nok med at bankene skal forholde seg til PSD2 og GDPR, nå må de også implementere IFRS 9.– IFRS 9 skal innføres i hele EU. Vi har gjennomført en undersøkelse blant 600 ledere i europeisk bank- og finanssektor. Denne viser at hele fire av fem er usikre på om de kommer til å klare å møte de nye kravene, sier senioranalytiker Øyvind Rød i Experian Norge i en melding.Den globale bank- og finanssektoren er under kontinuerlig overvåkning av myndighetene. Nå møter de nye retningslinjer i form av IFRS 9, som blant annet krever at bankene proaktivt tar hensyn til forventede fremtidige tap. IFRS 9 innebærer en ny modell for klassifisering og måling av finansielle eiendeler, samt en ny modell for nedskrivning av finansielle eiendeler.– En av hovedingrediensene i IFRS 9 er at utlåner nå må gå over til å nedskrive forventede tap, sier Rød.Bakgrunnen for de nye kravene er at myndighetene håper at bankene vil unngå de samme problemene som oppstod under forrige finanskrise. Da kunne ikke finansinstitusjoner bokføre tapene sine før de faktisk hadde skjedd, selv om de så dem komme på lang sikt.– Håpet er at IFRS 9 skal hjelpe bankene med å være godt nok kapitalisert til å dekke lånene sine, gjennom avsette for forventet tap basert på relevant informasjon som er tilgjengelig på rapporteringstidspunktet, sier salgsdirektør Per Ivar Kristiansen i Experian Norge i meldingen.IFRS 9-standarden trådte i kraft 1. januar i år. For noen selskaper vil standarden medføre den største regnskapsmessige omleggingen siden IFRS ble implementert. Dette gjelder i første rekke selskaper innenfor bank og finans. Det betyr at mange nå har kort tid til å komme på plass.