Kenneth Sivertsen om Yara

Yara International faller på Oslo Børs. Analytiker forklarer.

Yara International faller i skrivende stund 3,7 prosent til 344,60 kroner på Oslo Børs, etter at selskapet la frem tall torsdag.- 4. kvartal var vel litt svakere enn det vi ventet, i hvert fall på volumsiden, sier analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities sier til TDN Direkt.Pareto Securities mener ifølge TDN Finans aksjen i tillegg også trekkes ned av at flere i markedet på forhånd så et mulig oppsidepotensial i Yaras forbedringsprogram på minst 500 millioner dollar i årlig ebitda-bedring innen 2020.Om utviklingen i tilbud og etterspørselen fremover tror Sivertsen at 2018 blir forholdsvis lik som 2017. Han tror gjødselprisene vil forbli volatile i 2018, og anslår litt høyere priser for året, trukket opp av økte energipriser.Vil bli nedjustertDNB Markets venter at Yaras ebitda-konsensus for 2018 vil bli nedjustert med tre-fem prosent, ifølge nyhetsbyrået. Meglerhuset viser til at rapportert ebitda i 4. kvartal var 12 prosent lavere enn konsensus, noe som vil bli litt motvirket av at Yara nå ser ebitda-forbedringer med et nivå på 350 millioner i 2018, mot tidligere 300 millioner.I dagens kvartalsrapport opplyser Yara at forbedringsprogrammet er i rute til å nå minst 500 millioner dollar i årlig ebitda-bedring innen 2020, og ligger foran plan.Sivertsen i Pareto sier at aksjen torsdag kan være tynget av at markedet på forhånd så et mulig oppsidepotensial i dette programmet.Svakere enn ventetDet svakere enn ventede resultatet i 4. kvartal var drevet av lavere enn ventet realisert bidrag fra forbedringsprogrammet og høyere energikostnader, ifølge DNB Markets, som også viser til at utbytteforslaget for 2017 var svakere enn ventet.Styret i Yara foreslår å betale ut et utbytte på 6,50 kroner per aksje for 2017, mot Inquiry Financial-konsensus på 8,53 kroner.I forbindelse med at Yara har kapitalmarkedsdag torsdag opplyste selskapet at de anslår et løpende resultat per aksje (eps) på 2,7 dollar med dagens priser, mens i et scenario med gjennomsnittlige 2015-priser estimeres løpende eps på 4,4 dollar. Hvis man legger til Yaras forpliktede vekst og bedringsprogrammer ventes ytterligere eps på 1,4 dollar per aksje innen 2020.Selskapets inntjeningsscenarier er ifølge Bloomberg News i samsvar med meglerhuset Bernsteins anslag, som er høyere enn konsensus, skriver TDN Finans.