Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds øyner en lang nedgangsperiode for dollaren.- Resonnementet er enkelt, og prosessen har så vidt startet. Vi vil se dollarsvekkelse i mange år fremover, sa Berntsen da han gjestet HegnarTV-studio mandag.Dollarpapirer er utForklaringen er ifølge analysesjefen todelt.- For det første har Kina endret strategi. Landet har en ny innenlandspolitikk, som i bunn og grunn går ut på å trekke penger hjem fra USA. Etterspørselen etter amerikanske statspapirer kommer til å bli dårligere for hver måned som går, fortsatte han.- I tillegg vet vi at store institusjoner, som vårt eget oljefond, jobber febrilsk for avkastning. Oljefondet har endret mandatet fra 60 prosent til 40 prosent renter, og hvor langt ned har de kommet nå (Stortinget vedtok 70 prosent aksjeandel i fjor, journ. anm.). Amerikanerne må altså ut å skaffe refinansiering hos alle andre, la Berntsen til.Ifølge analysesjefen er en svakere dollar positivt for verdensøkonomien, og «definitivt» for Oslo Børs.- Oslo Børs er mer eller mindre et «emerging market». Vi gir næring til veksten i fremvoksende økonomier, som Brasil, India og Kina. Og det sier seg selv at når dollaren faller, så stiger oljeprisen og OPEC vil holde den i sjakk. Så det virker veldig kontrollert, sa Berntsen.Ekstrem dollargjeldMen det er få selskaper på Oslo Børs som har alle sine inntekter i dollar, skjøt redaktør Trygve Hegnar inn.- Det er riktig. På den annen side er svakere dollar en stor fordel for selskaper som har tatt ekstreme gjeldsforpliktelser i dollar. Og er det ett selskap på Oslo Børs som drar nytte av svakere dollar over tid så er det Norwegian, svarte Berntsen.- Men samtidig drar Norwegian overhodet ikke nytte av høyere renter i USA, som er konsekvensen av en svakere dollar, la analysesjefen i Netfonds til.