Sjefstrateg om fallet på Oslo Børs og gode råd til deg som investor

Eivind Yggeseth

Sjefstrateg i Nordea Wealth Management, Leif-Rune H. Rein, har lenge lurt på hva som skulle trigge neste korreksjon. Her er hans beste råd til investorene.

Børsene stupte i USA mandag , og børsfall fulgte i Asia tirsdag . I skrivende stund står hovedindeksen i 778,29 ned 3,08 prosent.- Vi har hatt et veldig sterkt marked, og vi hadde en slags pangstart på året med mye optimisme - spesielt i USA. De fundamentale faktorene så veldig bra ut, sier sjefstrateg i Nordea Wealth Management, Leif-Rune H. Rein, til Hegnar.no.Han har lenge lurt på hva som skulle trigge neste korreksjon.- Denne gangen var det at data var for gode. Vi så arbeidsmarkedsrapporten fra USA fredag, som var veldig sterk. Plutselig begynner markedet å se at nå kommer lønnsveksten, her ser alt bra ut, her er det en overopphetingsrisiko av økonomien. Det betyr i prinsippet det at hvis det skjer, så kommer inflasjonen som har vært fraværende, og ergo må sentralbanken sette opp renten mye raskere med sterkere oppgang enn det man har sett for seg til nå, og dermed får man et riskoff i markedet, forklarer Rein.- Og når det først skjer slik det gjorde i USA, så skjer det i resten av verden. USA er over 50 prosent av markedet. Når de trigger en riskoff da er det ingen steder du kan gjemme deg - i hvert fall ikke på Oslo Børs, eller som vi så i morges i Asia. Da er det bredt basert, fortsetter han.- Vil hente seg innOg så er spørsmålet hvor lenge nedturen varer. Etter finanskrisen har vi ifølge sjefstrategen hatt flere perioder hvor en korreksjon har skjedd av ulike grunner.- Enten frykt for resesjon både i USA og Kina, og vi hadde også et slags flashcrash her for noen år siden. Lengden har vært variabel. Det korteste var i 25 dager og det lengste var i 70-80 dager før markedet var tilbake igjen. Og gitt at vi ikke går inn i noen ny nedtur, tror jeg markedet kommer tilbake igjen og vil hente seg inn igjen, sier Rein.Det betyr ifølge sjefstrategen ikke at det ikke kan falle mer de nærmeste dagene eller ukene.- Det handler om at man skifter fra det å se at her er det bare rosenrødt på alle kanter og inntjeningen er bra, til man plutselig begynner å stille seg noen spørsmål. Blir det renteheving nå, har det gått for fort for lenge? Hvis alle andre selger, bør kanskje jeg også trekke ned risken?Med mindre vi går inn i en situasjon med ny nedtur eller at rentene plutselig skulle skyte i været, tror Rein nedturen er forbigående.- Jeg tror heller ikke dette hadde skjedd nå hvis vi ikke hadde hatt en slik pangstart på året, sier han.- Du bør sitte i roSjefstrategen er enig med forvalter Jan Petter Sissener som ifølge DN mener at investorene bør sitte stille.- Enn så lenge bør du sitte i ro. Hvis dette er forbigående, slik jeg tror, så er det dummeste du gjør nå å begynne å selge, eller om du legger på risk nå - altså begynner å kjøpe - så har du faren for at du begynner å lure på om du tar feil innen kort tid hvis det fortsetter å falle - og ergo selger deg ut igjen og taper mer penger.- I slike situasjoner er det veldig lett å ta feil beslutninger. Derfor er det beste du kan gjøre å holde deg i ro og se det an, poengterer Rein til Hegnar.no.Les også: Peter Hermanrud: Oslo Børs kan falle minst fem prosent til