- En nybegynner med noen få titalls eller hundretalls tusen i kapital vil ofte kunne se på kapitalen sin som «spill-penger».Det skriver analytiker Karl Oscar Strøm Her ser han nærmere på hovedforskjellene mellom en nybegynner og en investor som har vært aktiv i aksjemarkedet i flere år.- Risikoviljen er høy hos mange, og de går etter aksjer med spesielt store svingninger. Ofte ser vi at interessen for en aksje øker betydelig rett etter at den har hatt en stor bevegelse, og da særlig oppover. Forståelsen for hva som driver disse bevegelsene, og hva som er risikoen i det underliggende investeringscaset kan ofte være noe mangelfull, rett og slett som følge av manglende erfaring, utdyper Strøm. Råd til å tape - Nybegynnere som tar høy risiko med det mål å bli rik, vil uansett om det går bra eller dårlig i det minste oppleve en bratt læringskurve. En med noen få tusen i markedet kan også tåle å gå på noen større smeller, da privatøkonomien sjelden er avhengig av disse pengene. Går det for ille kan man alltids begynne på nytt, skriver Strøm.Ifølge Strøm er en erfaren investor langt mer opptatt av å bevare sin kapital, og gi den en rimelig god avkastning, enn å forsøke å bli rikest mulig på kortest mulig tid. - For mange kommer dette skiftet i fokus allerede før de har en sum i markedet som tilsvarer det en normal norsk enebolig koster. Dette innebærer gjerne bredere porteføljer, avslutter aksjeeksperten.