Europeisk rentedom klar

Michel Euler

Nye toner fra Den europeiske sentralbanken (ECB). Euroen styrker seg (utvidet).

Den europeiske sentralbanken (ECB) holder styringsrenten på null.Den marginale innskuddsrenten blir stående på minus 0,40 prosent, mens den marginale utlånsrenten holdes på 0,25 prosent.Dette er i tråd med konsensus.Sentralbanken venter fortsatt at rentene vil holde seg på dagens nivåer i lengre tid, og mye lenger enn horisonten for obligasjonskjøp.Banken fastholder at obligasjonskjøpsprogrammet på 30 milliarder euro i måneden frem til september eller lenger ved behov, og i alle tilfeller frem til ECB ser en varig justering i inflasjonsbanen som er i tråd med målet (på 2,0 prosent).Endrer ordlydenSentralbanken gjentar dog ikke at den står klar til å øke programmet i størrelse og/eller varighet om utsiktene blir mindre gunstige, eller om finansielle forhold blir inkonsistente med en utvikling mot den varige justeringen av inflasjonsbanen.Dette kan være et første skritt på veien mot en avslutning av den pengepolitiske stimulansen.Endringen av ordlyden i pressemeldingen er i tråd med forventningene sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets hadde på forhånd.- En slik justering vil etter vårt syn være et første skritt mot en avslutning på kjøpene i høst, og til en første renteøkning i mars neste år. Om ECB fjerner nedsideskjevheten, er det sannsynlig at euroen styrker seg, ettersom et flertall ser ut til å vente at de venter en stund til, i lys av den labre inflasjonen, skrev hun tidligere torsdag. Haugland skriver i en kort oppdatering etter rentedommen at dette øker sannsynligheten for at verdipapirkjøpene avsluttes i september.Pressemeldingen her.Euroen styrker segEuroen reagerer med å styrke seg.EURUSD har gått fra 1,2379 like før pressemeldingen ble sluppet, til 1,2413 nå (13:57).EURNOK har gått fra 9,7045 til 9,7140 i samme periode.Vi kommer med mer når ECB-sjef Mario Draghi starter sin pressekonferanse klokken 14:30.


Les også