KjøpLogg inn

Facebook kan få mange tusen milliarder kroner i bot

Facebook risikerer å få bøter tilsvarende et norsk oljefond eller mer.

Publisert 26. mars 2018 kl. 20.04
Oppdatert 26. mars 2018 klokken 23.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 300 ord
FILE - This Jan. 28, 2015, file photo, shows the Federal Trade Commission building in Washington. The Federal Trade Commission is investigating Facebook's privacy practices following a week of privacy scandals including whether the company engaged in "unfair acts" that cause "substantial injury" to consumers. Facebook said in a statement on Monday, March 26, 2018, that the company remains "strongly committed" to protecting people's information and that it welcomes the opportunity to answer the FTC's questions. (AP Photo/Alex Brandon, File) Alex Brandon

Facebook risikerer ifølge Marketwatch bøter på over 7.700 milliarder kroner (1 trillion dollars), skriver Marketwatch. Det er et forlik med amerikanske Federal Trade Commission (FTC) fra 2011 som nå kan komme tilbake og ramme selskapet.FTC sa mandag at den ser på selskapets personvernspraksis og er forberedt på å bruke alle tilgjengelige verktøy for å beskytte forbrukerens personvern.Historiens største bot?Allerede i 2011 mente FTC at Facebook ikke ivartok brukernes personvern i tilstrekkelig grad. Som en del av oppgjøret den gang ble Facebook pålagt å gjennomføre uavhengige granskninger av personvernpraksisen i 20 år og godta eventuell straff for fremtidig mislighold, heter det.I overenskomsten inngikk også at Facebook kan bli straffet med 40.000 dollar pr. brudd, fortalte en tidligere direktør for FTCs forbrukerbeskyttelse, David Vladeck, til Washington Post.Vladeck viste også til rapporter som indikerte at så mange som 50 millioner brukere kan ha bli rammet i Facebook-skandalen, der Cambridge Analytica skal ha fått tilgang på brukerdata i strid med personvernet, og at det potensielt kunne resulterer i bøter på flere billioner dollar (US trillion).Hvis det er snakk om 50 millioner brudd, til 40.000 dollar pr. brudd, er det i så fall snakk om potensielt 2.000 milliarder dollar, tilsvarende 15.400 milliarder kroner.Den største boten et selskap i USA har fått til nå er ifølge Marketwatch den på 13 milliarder dollar som J.P. Morgans godtok for å avslutte et antall sivile søksmål for å ha solgt gjeldsprodukter i forkant av finanskrisen i 2008.Aksjen raserTil sammenligning er verdien på det norske oljefondet mandag under 7.940 milliarder kroner og børsverdien på Facebook var på det høyeste den 1. februar i år, på 577 milliarder dollar, tilsvarende 4.443 mrd kroner.Aksjen faller 2,2 prosent mandag og har dermed allerede falt 20 prosent og Facebooks børsverdi har rast med 115 milliarder dollar (885 mrd kroner), til 462 milliarder dollar (3.357 mrd kroner).