Flat børs, men kraftig soloppgang

Alle venter på månedens viktigste.

Børs

Oslo Børs holder seg inne i negativt terreng fredag, men bare så vidt.Hovedindeksen står i skrivende stund i 814,87, etter en nedgang på marginale 0,06 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 1.755 millioner kroner.Trump-lettelseUtviklingen skjer i kjølvannet av Trump-lettelse i New York i går og børsoppgang i Asia tidligere i dag.Bakgrunnen for lettelsen er at USAs viktige handelspartnere Canada og Mexico kan bli fritatt for loven president Donald Trump signerte i går .Loven iverksetter 10 og 25 prosent toll på import av hhv. stål og aluminium.Investorene merker seg også at president Trump vil snakke med Nord-Koreas leder Kim Jong-Un , i det som muligens kan bli et stort gjennombrudd i atomspenningen mellom de to landene.- Det er lett å være kynisk, men en kan ikke hjelpe for å føle at disse samtalene fort kan gå samme vei som tidligere forsøk. Uansett vil det bli spennende å se hvordan dette går, sier sjefanalytiker Michael Hewson i CMC Markets til CNBC.Månedens viktigsteFokus er også på dagens amerikanske arbeidsmarkedsrapport, av mange karakterisert som månedens viktigste nøkkeltall.Reuters-konsensus peker mot at 200.000 nye jobber ble skapt utenfor jordbrukssektoren i februar.Men tallet som vil være i fokus er først og fremst gjennomsnittlig vekst i timelønnen, som bidro til å trigge den seneste korreksjonen i aksjemarkedet ved forrige korsvei.- Den veldig sterke lønnsveksten sist måned var et glimt på radaren. Vi ser lønnsvekst, men bare ikke så sterk, sier sjeføkonom Andrew Chamberlain hos Glassdoor til CNBC.Markedet er ifølge Marketwatch nervøst før rapporten, og dette handler altså om at investorene er vare for signaler om at arbeidsmarkedet strammer seg til.En tilstramning kan sette fart på lønnsvekst og inflasjon, som igjen kan gå utover aksje- og obligasjonsverdier.Toneangivende Europa-børser peker - som Oslo Børs - svakt nedover.Britiske FTSE 100 og franske CAC 40 er marginalt ned, mens tyske DAX faller 0,5 prosent på handelstall som viser fall i eksporten.Opptur for oljenUtsiktene til samtaler mellom president Trump og Nord-Koreas Kim Jong-Un vekker en viss begeistring i oljemarkedet.Brent-oljen stiger én prosent til 64,25 dollar, sammenlignet med rundt 64 dollar da Oslo Børs stengte i går.WTI-oljen er opp 0,8 prosent til 60,61 dollar fatet.Oljeprisene ser likevel ut til å ende uken ned, og den store bekymringen er stadig USA-produksjonen, som når stadig høyere nivåer.- Markedet sliter fortsatt med å riste av seg overproduksjonen, skriver ANZ Bank ifølge Reuters i et notat fredag.Mange som faller littPå Oslo Børs faller Statoil 0,3 prosent til 177,40 kroner.Ellers i olje er Aker BP ned 0,5 prosent til 202,60 kroner, mens DNO går tilbake 0,5 prosent til 10,79 kroner.Utslagene blant de mest omsatte er beskjedne - begge veier.Storebrand utmerker seg negativt med et fall på 1,2 prosent til 67,98 kroner, mens DNB faller 0,6 prosent til 154,55 kroner.Norsk Hydro sliter i Brasil, og er gjenstand for et kutt i kursmålet fra Handelsbanken . Aksjen er ned 0,2 prosent til 51,34 kroner.En soleklar vinnerPå den positive siden finner vi derimot en soleklar vinner.REC Silicon spretter opp 17,9 prosent til 1,52 kroner på meldingen om at selskapet vurderer å utstede en 5-årig sikret seniorobligasjon på 110 millioner dollar .Dette tilsvarer over 850 millioner kroner.Selskapet engasjert Arctic Securities og DNB Markets for å arrangere en rekke investormøter, med oppstart mandag 12. mars.Blant øvrige vinnere merker vi oss Funcom på pluss 5,1 prosent til 19,10 kroner.Laksen stadig i sigetLakseprisene er på vei mot rekordhøyder igjen, og flere lakseaksjer vaker rundt rekordnivåer .Salmar stiger for eksempel også fredag, nærmere bestemt med 0,6 prosent til 301,40 kroner. Aksjen har i dag vært oppe i ny all-time high på 307,60 kroner.Marine Harvest stiger 0,1 prosent til 156,50 kroner.Grieg Seafood og Norway Royal Salmon svømmer også motstrøms, med oppganger på hhv. 1,2 prosent til 74,85 kroner og 1,9 prosent til 158,80 kroner.Oppgangen i lakseprisene henger sammen med at Kontali Analyse har tatt ned prognosene for tilbudsvekst.- Den åpenbare forskjellen er at man har tatt ut mer fisk i 4. kvartal og i begynnelsen av 2018 enn det man trodde på tidligere. Vi har sett kaldere temperaturer, spesielt i Norge, og Kontali kommer med reviderte estimater - ned fra syv til fire prosent vekst i 2018. Det er absolutt en meningsfull nedgradering av tilbudsveksten og det betyr selvfølgelig utsikter til høyere priser, sier DNB Markets-analytiker Alexander Aukner til TDN Direkt.Ordkrig om NorwegianRyanair-sjef Michael O’Leary har gjentatte ganger spådd Norwegian nord og ned, ifølge e24 senest denne uken på en konferanse i Brussel.Norwegian-sjef Bjørn Kjos slår tilbake i Finansavisen.- Det er mange av pilotene hans som har begynt hos Norwegian, så han er vel litt sur. Dette har vært hans måte å drive på, men det er mange år siden vi sluttet å bry oss om hva han sier. Vi kan ikke å bruke tid på dette. Han sier det for å få medieoppslag om Ryanair. Men han har ikke filla peiling på Norwegian, sier han.O'Learys uttalelser kommer samtidig som Norwegian forventes å gå med store underskudd i år, og Jan Petter Sissener er også pessimistisk på lavprisflyselskapets vegne.Short-posisjonen i Norwegian var en av de mest positive bidragsyterne for Sisseners investeringsselskap Canopus i februar, går det ifølge DN frem av månedsrapporten.Sissener fortsetter å shorte aksjen , og tror Norwegian vil slite med refinansieringen av et lån på to milliarder kroner i mai.Norwegian faller 0,5 prosent til 172,60 kroner.Oljemygg ser rødtI toppen av taperlisten finner vi Cxense, som går tilbake 4,8 prosent til 46,10 kroner.Interoil utmerker seg med et fall på 3,7 prosent til 2,74 kroner etter oppdateringen  som viste lavere produksjon i februar.Vi tar også med at Reach Subsea, Element og Rieber Shipping alle er ned 3-4 prosent.Bak REC Silicon på vinnerlisten finner vi blant andre Polarcus, som stiger 2,8 prosent til 1,48 kroner.Clarksons Platou har oppgradert aksjen fra nøytral til kjøp i etterkant av restruktureringen .Crayon Group er opp 2,7 prosent til 10,86 kroner etter meldingen om oppkjøp i India.

oslo børs
donald trump
laks
rec silicon
oljeprisen
Norwegian
Nyheter
Markedskommentarer
Børs